Руските депутати ще се нуждаят от разрешение, за да пътуват в чужбина

Руските депутати ще се нуждаят от разрешение, за да пътуват в чужбина

5 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Руските депутати ще се нуждаят от разрешение, за да пътуват в чужбина

Руските депутати няма да могат да пътуват в бъдеще свободно в чужбина без предварително разрешение според нов закон, приет днес от Държавната дума, съобщи ДПА.

Ако депутатите, които понякога имат достъп до чувствителна информация и дори до държавни тайни, отидат в бъдеще на почивка в чужбина без разрешение, те може да загубят мандата си.

Преди имаше сериозна критика в Русия, че депутатите пътуват чужбина, особено след като някои от тях публикуват снимки в социалните мрежи от луксозни пътувания, докато много техни съграждани служат на фронта в Украйна.

Сега депутатите от Думата и сенаторите от Съвета на федерацията трябва да получат разрешение преди пътуване в чужбина. С изключение на командировките, те едва ли ще могат да пътуват частно в чужбина в бъдеще без предварителни условия.

Инициаторите на закона също така посочиха, че срещу голям брой народни избраници се прилагат санкции на ЕС и те могат да бъдат преследвани, ако попаднат в страните членки на обединението.

Посочва се, че ограниченията са нужни не само за защитата на депутатите, но и служат в интерес на Русия.

Украйна, например, е издала присъди срещу редица руски депутати, някои от които включват задочни затворнически присъди. Поради това руските граждани рискуват да бъдат арестувани в чужбина от Интерпол, смятат инициаторите на закона.

„Ако някой отиде на почивка на езерото Байкал или река Волга в Русия, това е добре дошло“, каза председателят на Думата Вячеслав Володин. „Но когато става дума за острови – Малдивите или Бали – колеги, нищо лично, но това не е коректно за страната и избирателите“, допълни той, обяснявайки въведените ограничения.

#руските #депутати #пътуват #бъдеще #свободно #чужбина #предварително #разрешение #нов #закон

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете