Руанда отбелязва 30 години от геноцида, с чието наследство все още се бори

Руанда отбелязва 30 години от геноцида, с чието наследство все още се бори

7 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Руанда отбелязва 30 години от геноцида, с чието наследство все още се бори

Жителите на Руанда отбелязват 30 години от геноцида, при който бяха убити приблизително 800 000 души от подкрепяни от правителството екстремисти, предаде Асошиейтед прес.

Събитията разтърсиха малката източноафриканска страна, която продължава да се бори с ужасяващото наследство от масовото избиване на хора и до днес.

Руанда показа силен икономически растеж през годините след това, но белезите останаха и все още има въпроси относно това дали е постигнато истинско помирение при дългото управление на президента Пол Кагаме, чието бунтовническо движение спря геноцида и взе властта.

Кагаме, който е възхваляван от мнозина за осигуряването на относителна стабилност, но хулен от други заради неговата нетърпимост към опонентите си, ръководи възпоменателните събития днес в столицата Кигали. Чуждестранните гости включват делегация, водена от Бил Клинтън, президент на САЩ по време на геноцида, и израелския президент Ицхак Херцог.

Кагаме запали възпоменателен огън и положи венец на мемориала, където са останките на 250 000 жертви на геноцида в Кигали.

Масовите убийства започнаха, след като през 1994 г. самолетът, превозващ тогавашния президент Жювенал Хабяримана, представител на местната етническа общност хуту, беше свален над столицата. За свалянето на машината и убийството на президента беше обвинена другата местна етническа общност – тутси, а представителите ѝ станаха цели на масови убийства, водени от екстремисти от общността хуту. Кланетата продължиха над 100 дни. Някои умерени представители на хуту, които се опитаха да защитят малцинството тутси, също бяха убити.

Властите в Руанда отдавна обвиняват международната общност, че е пренебрегнала предупрежденията за убийствата, а някои западни лидери изразиха съжаление, че не са се намесили.

#жителите #руанда #отбелязват #години #геноцида #убити #приблизително #800 #000 #души

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете