Хърватският евродепутат Тонино Пицула е новият докладчик за Сърбия в Европейския парламент

Хърватският евродепутат Тонино Пицула е новият докладчик за Сърбия в Европейския парламент

преди 2 часа · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Хърватският евродепутат Тонино Пицула е новият докладчик за Сърбия в Европейския парламент

Хърватският евродепутат Тонино Пицула е новият докладчик за Сърбия в Европейския парламент, съобщи сръбската редакция на "Радио Свободна Европа". Пицула наследява на позицията Владимир Билчик от Словакия, който не се кандидатира за втори мандат в ЕП.

„Депутат Пицула ще отговаря в следващите пет години за анализа, проследяването и докладването на органите на Европейския съюз за състоянието на Сърбия и хармонизирането с европейските правни течения, основни ценности и специфични политики“, пише в съобщение на офиса на Пицула.

Веднъж годишно Пицула ще изготвя доклад от името на ЕП след представяне на годишния доклад на ЕК.

„В съответствие с големия опит, който съм придобил и познаването на възможностите на Западните Балкани, както и политиката на разширяване на ЕС, възприемам това назначение като признание за досегашната работа“, коментира Пицула. „Налична е по-голяма политическа подкрепа (за разширяването) отколкото по-рано, но процесът на присъединяване трябва да продължи да се основава на изпълнението на критериите. Всяка страна трябва да бъде оценена индивидуално според резултатите си“. 

Пицула е евродепутат от 2013 г. В предишния си мандат бе докладчик за Черна гора. Той е бил и ръководител на работната група за Западните Балкани, както и докладчик за САЩ и докладчик в сянка за Република Северна Македония.

Според съобщението, публикувано от офиса на Пицула, най-голямото предизвикателство пред Сърбия е хармонизирането с достиженията на правото и ценностите на ЕС, както и хармонизирането с актуалната политика на Брюксел за руската инвазия в Украйна.

#хърватският #евродепутат #тонино #пицула #новият #докладчик #сърбия #европейския #парламент #съобщи

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете