Държавният архив в Търговище подреди фотодокументална изложба и отличи читател на архива за професионалния си празник

Държавният архив в Търговище подреди фотодокументална изложба и отличи читател на архива за професионалния си празник

10 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Държавният архив в Търговище подреди фотодокументална изложба и отличи читател на архива за професионалния си празник

Държавният архив в Търговище подреди фотодокументална изложба и отличи читател на архива за професионалния си празник. Тази година Международният ден на архивите – 9 юни, преминава под мотото „КиберАрхиви“ (#КиберАрхиви), каза за БТА директорът на институцията в Търговище Диана Петрова.

Около 30 фотоса са включени във фотодокументалната изложба „Първата световна война през погледа на фотографа“. В нея са включени фотодокументи на фондообразуватели на архива, взели участие в Първата световна война. Сред тях се срещата имената на адвокат Руси Дюлгеров, който е бил кмет на Търговище в периода от септември 1935 до октомври 1939 година, Жеко Дончев – деец на занаятчийското и кооперативно движение и  общественик, учителят и литературен критик Малчо Николов, както и на друг учител Иван Халаджов, който е и автор на първия летопис на Търговище, разказа Диана Петрова.

Фотодокументите представят всекидневието на военните от една страна, но и на обществото като цяло. Показани са характерни елементи от живота, уловени от фотографите преди повече от век. От снимките се добива представа както за изхранването на участващите във войната, така и за помощта, която военните оказват на местното население в района – предимно жени и деца. Виждат се землянки, жилищни постройки, елементи от облеклото. Особен интерес предизвиква фотографията, на която военнопленници строят път в прохода „Боаза“ край Търговище през 1916 г., допълва Петрова.

По традиция, в деня на професионалния си празник, ръководството на Държавния архив в Търговище връчва грамота на най-активния си читател през предходната година. За „Читател на Архива“ за 2023 година е определена Тоня Иванова, която е работила по темата „История на училище „Свети Седмочисленици“ – Търговище (1878-1944). Тя е ползвала 26 архивни единици, които макар и не много на брой са с голям обем. Иванова е ползвала протоколни книги от заседания на Педагогическия съвет, летописната книга на учебното заведение, разнообразни фотодокументи и други архивни документи, уточни Петрова.

#държавният #архив #търговище #подреди #фотодокументална #изложба #отличи #читател #архива #професионалния

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете