Районната лекарска колегия във Велико Търново връчи наградите „Лекар на 2024 година“

Районната лекарска колегия във Велико Търново връчи наградите „Лекар на 2024 година“

вчера · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Районната лекарска колегия във Велико Търново връчи наградите „Лекар на 2024 година“

Районната лекарска колегия във Велико Търново връчи наградите „Лекар на 2024 година“. Церемонията беше част от официалното честване на Деня на българския лекар – 19 октомври, а отличените бяха шестима медици от Многопрофилна областна болница за активно лечение „Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица и един от болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица.

Наградата „Лекар на годината“ за 2024 година заслужи педиатърът д-р Валентин Точков. Тя се връчва на медици със значим професионален принос през годината и е символ на успех, отговорност и неуморна работа в името на здравето на пациентите.

Специалната награда за всеотдайност и етичност на името на патрона на областната болница във Велико Търново д-р Стефан Черкезов получи инфекционистът д-р Константин Колев. Тя се присъжда на лекари, които са образец за етично и хуманно поведение и със своя безусловен ангажимент към пациентите са пример и вдъхновение за останалите. Поради заболяване д-р Колев не присъства на церемонията, а наградата от негово име получи началникът на Инфекциозното отделение в Областната болница д-р Мая Попова.

В категория „Принос за развитието и утвърждаването на авторитета на съсловната организация“ приза спечели онкологът д-р Йончо Петров. Наградата е за лекари не само с богат медицински опит, а и имащи принос за повишаване репутацията на лекарската професия.

Отличието за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност бе връчено на кардиолога д-р Валентин Кръстев.

Наградата за принос за развитието на иновативна медицина и уникални техники спечели гастроентерологът д-р Илко Костурков от горнооряховската болница.

Отличието „Ти си нашето бъдеще“ отиде при д-р Мария Петкова, която спечели наградата за млади медицински надежди на национално ниво, и при д-р Венцислава Димитрова на регионално ниво. Д-р Петкова работи в Хирургичното и Спешното отделение на Областната болница във Велико Търново, а д-р Димитрова – също в Спешното отделение, като специализира и физиотерапия.

Председателят на Управителния съвет на Български лекарски съюз във Велико Търново Чавдар Владимиров поздрави всички медици. Той подчерта, че лекарската професия е съдбовно призвание и предизвикателство, изискващо висока отговорност, отдаденост, емпатия, милосърдие и нестихваща жажда за знание. „Всяко решение, всяка диагноза и оказана грижа носят със себе си не само тежестта на професионалната клетва, но и тежестта на човешката съдба. Затова лекарите не само лекуват, но и даряват надежда, вдъхновяват и променят живота на хората“, каза още Владимиров.

#районната #лекарска #колегия #велико #търново #връчи #наградите #лекар #2024 #година

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете