„Да, господин премиер“ е първият спектакъл в програмата на комедийния фестивал "Тодор Колев" в Шумен

„Да, господин премиер“ е първият спектакъл в програмата на комедийния фестивал "Тодор Колев" в Шумен

25 юни 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


„Да, господин премиер“ е първият спектакъл в програмата на комедийния фестивал "Тодор Колев" в Шумен

Спектакълът „Да, господин премиер“ е първият, който ще бъде представен в програмата на комедийния фестивал "Тодор Колев", съобщиха организаторите. Той е продукция на фондация "Аркадия Фюжън Арт", със специалното участие на Камен Воденичаров.

Режисьор е Борис Панкин. Участват актьорите Кръстю Лафазанов, Мариан Бачев, Тони Минасян, Елица Костова, Константин Икономов и Николай Стоименов. Създаден е по драматургия на Антъни Джей и Джонатан Лин. Ще се играе на голямата сцена на Драматично-кукления театър "Васил Друмев" от 19 часа тази вечер, 25 юни. Откриването на форума е час преди това пред паметника на Тодор Колев в Градската градина на Шумен.

Актьорът Мариан Бачев коментира за БТА, че спектакълът „Да, господин премиер“ има три раждания - веднъж в Драматичен театър „Адриана Будевска“ преди десетина години, след което преди шест години в Сатиричен театър "Алеко Константинов", а преди една година - като свободна продукция във фондация "Аркадия Фюжън Арт". "Миналата година направихме „Да, господин премиер“ в същия актьорски състав като независима продукция и бяхме убедени, че ще има дълъг живот", добави той.

Чувството за хумор, разбира се, е особено, защото британците са с много специфично чувство за хумор, каза още актьорът. "Разчитаме на публика, която се радва в дълбочина на остроумието на диалозите, на ситуацията. Трябва да признаем, че когато започвахме да разиграваме пиесата, Великобритания не беше напуснала Европейския съюз, а авторите са подозирали нежеланието на писателя да бъде извън Съюза", каза още Бачев.

Мариан Бачев коментира за БТА и личността на Тодор Колев, чието име носи комедийния фестивал в Шумен. Той е бил вдъхновение за множество актьори десетилетия наред. Тодор Колев е емблема, която може да се сложи редом до Лили Иванова, защото няма човек, който да не знае кой е Тодор Колев, добави Бачев.

"Тодор Колев е изключително талантлив човек, който е бил успешен и в телевизията, и в киното, и в театъра, и в естрадата", обобщи той. Актьорът каза още, че е щастлив, че участва в първия фестивал на името на Тодор Колев в Шумен, където е започнал творческия си път през 1999 - 2000 година.

БТА припомня, че още 9 спектакъла са включени в програмата на фестивала, а пет филма с участието на Тодор Колев ще бъдат прожектирани на две места в Шумен в рамките на съпътстващата програма.

Форумът ще се проведе от 25 до 30 юни в Шумен.

Както БТА съобщи, във фестивала ще бъдат връчени награди за мъжка и женска роля, за представление, за дебют, за режисура, за музика, за сценография и за цялостно творчество. Ще има различни награди в категориите на фестивала за професионалисти и любители. Председател на журито на фестивала е дъщерята на Тодор Колев - актрисата Албена Колева, а останалите членове на фестивалната комисия са директорът на ДКТ „Васил Друмев“ - Илия Виделинов и драматургът Десислава Василева.

 

#спектакълът #господин #премиер #първият #представен #програмата #комедийния #фестивал #тодор #колев

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете