Брус Спрингстийн отбеляза 40 години от издаването на ключовия си албум Born In The USA

Брус Спрингстийн отбеляза 40 години от издаването на ключовия си албум Born In The USA

19 юни 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Брус Спрингстийн отбеляза 40 години от издаването на ключовия си албум Born In The USA

Брус Спрингстийн отбеляза 40 години на най-успешния си албум Born In The USA със специално издание на червен прозрачен винил на 14 юни, придружено от книжка с материали от онова време и плакат. 

„Издаденият на 4 юни 1984 г. албум Born In The USA  на Брус Спрингстийн има безпрецедентните седем сингъла в топ 10 (на Билборд), от него са продадени над 20 милиона копия до момента (в САЩ – бел. а.). Той улавя духа на времето и въздействието му е уникално за това поколение. Спрингстийн и „И-стрийт бенд“ изнасят 156 концерта към него по целия свят и песни като Dancing In The Dark, No Surrender и Glory Days остават основни елементи от концертното им шоу и до днес“, отбелязва „Сони мюзик“. 

Хитът Dancing in the Dark носи на Спрингстийн и първата награда „Грами“ – за най-добро вокално рок изпълнение.

Приходите от турнето към Born In The USA са около 90 милиона долара. То остава най-доходоносното за десетилетието до A Momentary Lapse of Reason на „Пинк Флойд“ четири години по-късно. Успехът на Спрингстийн сякаш убеждава певци като Дейвид Боуи и Тина Търнър, че и индивидуални изпълнители могат да напълнят стадиони.

Born In The USA е забележителен не само с продажбите и отличните отзиви, изтъква сайтът на наградите „Грами“. Албумът променя хода на рок музиката по няколко начина - възражда любовта на американците към този жанр, доказва, че синтезаторите и китарите могат да бъдат използвани заедно в перфектна хармония и популяризира новия начин на слушане - на диск. 

Спрингстийн се превръща с Born In The USA и в икона на MTV. Той издава три видеоклипа към него ( преди това има само един). Брайън де Палма („Белязания“) режисира най-известния от тях Dancing In The Dark.

Брус Спрингстийн е роден през 1949 г. Той става известен с третия си албум Born to Run (1975 г.). С петия The River (1980) оглавява за първи път класацията на „Билборд“ за албуми. Лауреат е на 20 награди „Грами“, на награда „Оскар“ – за песента Streets of Philadelphia от филма „Филаделфия“, на почетна награда „Тони“. От 2017 г. до 2018 г. и през 2021 г. има много успешно шоу на „Бродуей“, в което изпълнява някои от песните и разказва истории от автобиографията си от 2016 г. Издал е 21 студийни албума. Продал е над 140 милиона копия от тях по света, като само от Born in the USA – 31 милиона. Въведен е в Залата на славата на авторите на песни и в Залата на славата на рокендрола. През 2019 г. получава награда на центъра „Кенеди“, през 2016 г. - Президентския медал на свободата от Барак Обама, а през 2023 г. - Националния медал за изкуство от президента Джо Байдън. Сп. „Ролинг стоун“ го класира на 23-о място сред 100-те най-велики изпълнители на всички времена и го описва като „въплъщение на рокендрола“.

Преди няколко месеца Брус Спрингстийн издаде нов сборен албум Best of Springsteen, в който са включени класики като The Rising, The Ghost Of Tom Joad, Thunder Road and Badlands. Брус Спрингстийн сега е на турне в Европа, което ще продължи есента в САЩ и Канада. 

#брус #спрингстийн #отбеляза #години #найуспешния #албум #born #the #usa #специално

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете