Близо 150 участници от четири области на България се включиха в дефиле на народната носия в павликенското село Недан

Близо 150 участници от четири области на България се включиха в дефиле на народната носия в павликенското село Недан

24 юни 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


Близо 150 участници от четири области на България се включиха в дефиле на народната носия в павликенското село Недан

Дефиле на народната носия "Света Неделя" се проведе за трета поредна година на площада в павликенското село Недан. Участниците в него бяха близо 150 и се състезаваха в четири категории – жени, деца, мъже и групи, като надпреварата продължи близо 7 часа. За първи път между отделните кръгове имаше и хороводна китка в изпълнение на оркестър "Павликени" и деца от школата по народно пеене в общинския град.

Наградата на зрителите отиде при Селина Асенова от село Стамболово, която беше облечена в автентична неданска носия. Наградата на кмета заслужи Кристиян Пенчев от Недан, появил се на кон, влизайки в ролята на калесник – човек, канещ гости на сватба. Наградата на читалището взе Иваничка Боянова, която е общински съветник в Павликени и беше с една от най-открояващите се носии. Получила я като сватбен подарък от своите кумове и семейни приятели. Тя е македонска и е с особена стойност за притежателката й, която силно се вълнува от историята на този край. Нарича се марьовска, а вариантът, в който беше облечена Боянова, е невестински. В оригинал тежи близо 50 килограма заради многото си съставни части. Поясът й е дълъг над 5 метра, върху него има две престилки, много накити, ръкавчиня, калцуни, голяма част от които са вълнени, разказа за БТА Иваничка Боянова. Наградата за най-малък участник взе Бурак Чавдарлиев, който е едва на годинка и един месец, а за най-възрастен – Лиляна Григорова от Сломер. Награди във всяка една категория бяха връчени също за най-автентична носия и за цялостно аранжирана носия.

Председател на журито, съставено от специалисти по етнография, тази година беше заместник-директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново доц- д-р Миглена Петкова. Оценяващата комисия включваше още ръководителя на отдел "Етнография" в Регионалния исторически музей в Плевен Миглена Николаева,  главния уредник в Музей на Възраждането "Иларион Макариополски" в Елена Светослав Петров и уредника в отдел "Етнография" в Историческия музей в Дряново Юлия Дабкова.

Началото на дефилето на народната носия в Недан беше поставено през 2021 г., когато участниците бяха стотина, припомни за БТА д-р Диана Митева, историк, музеолог и главен организатор на събитието. Сега се включиха близо 150 души от областите Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч. Имаше и международно участие на англичанките Одри и Мери, които живеят в България и обичат нашите носии, добави тя. "Хубаво е, че толкова родители идват с децата си, защото това показва, че българският дух ще се съхрани  и занапред, и ще ставаме свидетели на тази магия и в бъдеще. Адмирирам труда на всички участници, защото до мен достигна информация, че хора ходят специално да си купуват народни носии, за да участват в дефилето", каза д-р Митева. Тя също беше облечена в над 100-годишна семейна носия, която ще предаде на своята дъщеря. 

Сред участниците и гостите имаше много семейства с малки деца, чиито облекла често носеха някаква история и бяха преминали от поколение в поколение. Мариела и Невил, заедно със 7-годишната Йони, 9-годишната Емилияна, 5-годишната Алехандра и едногодишният Бурак от Сухиндол участваха за първи път и представиха северняшки носии. Облеклата на двете жени са от техните баби, а на децата – някои нови, а други - от майките им. Най-старата от тях е на около 70 години и е пълен комплект. Друго от децата беше от Павликени и участваше за втора поредна година, като в миналото издание е било най-малкият участник на едва 11 месеца.

При откриването на дефилето кметът на Недан Георги Георгиев, депутатът Димитър Николов, заместник-кметът на Павликени инж. Албена Петрова и заместник-кметът на Лясковец Емилия Жилиева поздравиха участниците и гостите на Недан. Събитието уважиха и други кметове на населени места, както и директори на институции, някои от които се включиха и като участници в дефилето.

Организатори на събитието са кметството на Недан, Народно читалище "Селска любов - 1872" в населеното място и музеологът д-р Диана Митева. То се осъществява с помощта на Община Павликени и местни фирми.

#дефиле #народната #носия #света #проведе #трета #поредна #година #площада #павликенското

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете