Библиотеката с приказки на Братя Грим ще бъде дигитализирана

Библиотеката с приказки на Братя Грим ще бъде дигитализирана

3 юли 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Библиотеката с приказки на Братя Грим ще бъде дигитализирана

Библиотеката с приказките на Братя Грим ще бъде дигитализирана, предаде ДПА, позовавайки се на университета на Касел, Германия.

"Книгите, от които около 700 са свързани с "Детски и домашни приказки" на Братя Грим, са особено ценни заради следите от творчеството им, които съдържат", съобщават от учебното заведение.

В книгите, които анализират за "Детски и домашни приказки", Братя Грим зачеркват пасажи, правят ръкописни бележки в полетата и вмъкват бележки върху късчета хартия. 

Досега всеки желаещ да получи достъп до тези значими в културно и историческо отношение източници, е трябвало да разчита на оригиналите.

Интердисциплинарният проект "Цифрова справочна библиотека за приказки на Якоб и Вилхелм Грим" се фокусира върху идентифицирането, транскрибирането и свързването на многобройните ръкописни бележки, в допълнение към пълнотекстовото индексиране на печатните текстове.

Освен университета в Касел, в изследването участват и специалисти от Вюрцбургския университет и университетската библиотека на Хумболтовия университет в Берлин, където се намира по-голямата част от частната библиотека на Братя Грим. 

Всички резултати от проекта ще станат публично достъпни онлайн и ще бъдат предоставени за по-нататъшно използване. 

Работата по тригодишния проект трябва да започне на 1 септември. Сборникът "Детски и домашни приказки", съставен от фолклористите и лингвисти Якоб и Вилхелм Грим, е едно от най-известните произведения на световната литература.

#библиотеката #приказките #братя #грим #дигитализирана #предаде #дпа #позовавайки #университета #касел

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете