Българинът Владимир Величков е отличен от Global Music Awards

Българинът Владимир Величков е отличен от Global Music Awards

26 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Българинът Владимир Величков е отличен от Global Music Awards

Българинът Владимир Величков, който свири на кавал, е отличен от Global Music Awards (Глобалните музикални награди) за авторския си албум "Пробуждане", съобщи той в профила си във Фейсбук.

Той получава втора награда, сребърен медал за инструментална солова музика в "Пробуждане". Продукцията, издадена през 2023 г., съчетава традиционни и съвременни техники при свиренето на кавал. "Пробуждане" е първият му самостоятелен албум.

Владимир Величков беше предложен през 2023 г. от платформата за етномузика "Етноклоуд" за номинация за награда "Грами".

Музикантът завършва средното си образование в Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен, след което се дипломира в специалността "Кавал и дирижиране на фолклорни състави" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив. От 2015 г. преподава кавал, камерни състави и теоретични дисциплини в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". 

Основател е на групата за етно джаз “Жарава”. Величков е свирил с Антони Дончев, Стоян Янкулов- Стунджи, Иво Папазов, Теодосий Спасов и други. Изявява се и с оркестър "Канарите". 

Базираните в Калифорния, САЩ, Global Music Awards връчват златни медали за най-добро шоу, както и за изключително постижение, а също сребърни и бронзови медали. Носителите се определят от жури, което е съставени от изявени музиканти, композитори и продуценти в различни сфери. В него влизат композиторът и носител на награда "Грами" Рики Кей, сопраното Дарлийн Колденховен, отличена с "Грами", композиторът и продуцент Ари Филипс, носител на "Еми" и др.    

#българинът #владимир #величков #свири #кавал #отличен #global #music #awards #глобалните

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете