Балерината Алесандра Фери се превъплъщава във Вирджиния Улф на 61 години

Балерината Алесандра Фери се превъплъщава във Вирджиния Улф на 61 години

28 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Балерината Алесандра Фери се превъплъщава във Вирджиния Улф на 61 години

Когато Алесандра Фери, една от най-прочутите драматични балерини, излезе довечера на сцената на "Метрополитън опера", за да се превъплъти във Вирджиния Улф, логиката подсказва, че това ще бъде последната й изява, предаде Асошиейтед прес.

Причината не е само в това, че тя вече е на 61 години - макар и да танцува изящно. Предстои да започне нова вълнуващ период като художествен директор на Виенския държавен балет и планира да се посвети "200 процента" на тази задача.

Логиката обаче не е играла особена роля в изумителната кариера на Фери. Тя се е пенсионирала и преди - през 2007 г. от Американския балетен театър (АБТ) , с фанфари, блестящи конфети и безброй букети. Според логиката щеше да остане в пенсия, но през 2015 г. тя създаде ролята на Улф в "Улф работи" на Уейн Макгрегър, която тази седмица ще повтори с АБТ. А през 2016 г. тя танцува Жулиета - нейната характерна роля, за една вечер, като някак си направи влюбената тийнейджърка достоверна на 53-годишна възраст.

Затова е разбираемо, че Фери и сега не иска да каже "никога повече".

"Няма да мисля за това!" - каза през смях балерината в интервю миналата седмица, в почивка между репетициите. "Искам да кажа, че си мисля как това е всичко, защото знам какво ще последва". Но животът, добави тя, може да бъде много изненадващ.

"Алесандра още танцува толкова красиво", каза художественият директор на АБТ Сузан Джафи. "А имайте предвид и невероятната й способност за драматизъм - тя знае как да направи момента толкова жив, толкова автентичен, да го наелектризира". 

#когато #алесандра #фери #найпрочутите #драматични #балерини #излезе #довечера #сцената #метрополитън

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете