Бъкингамският дворец отваря за посетители стая, която води към известния балкон

Бъкингамският дворец отваря за посетители стая, която води към известния балкон

11 юли 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Бъкингамският дворец отваря за посетители стая, която води към известния балкон

Посетителите на Бъкингамския дворец в Лондон това лято ще могат да застанат зад прочутия балкон, на който често позира за снимка британското кралско семейство, предаде Ройтерс.

За първи път се отваря за туристи Източното крило на сградата, включващо и Централната зала, където се намира емблематичният балкон.

"Тази стая е част от Източното крило, направено от кралица Виктория и принц Албърт. Точно той предлага да се използва балкона", казва Никола Търнър Инман, куратор в "Роял кълекшън тръст".

"За първи път е използван през 1851 г. за поздрав на бойците, участвали за Кримската война. Така че се ползва от доста дълго време", казва тя.

На посетителите обаче няма да бъде позволено да излизат на балкона, отбелязва Ройтерс. Те ще могат да гледат през мрежестата завеса към церемониалния булевард, водещ до Бъкингамския дворец. В залата има и наскоро реставриран стъклен полилей от 19-и век с формата на цвят на лотос.

Притежателите на билети ще могат да влязат и в Жълтата стая за рисунки, в която са показани предмети от 18-и век, сред които наскоро реставрирани ръчно рисувани китайски тапети и часовник Kylin.

Макар че в някои помещения на Бъкингамския дворец се провеждат обиколки с екскурзовод от 1993 г. насам, достъпът до Източното крило е възможен след петгодишен ремонт, отбелязва Ройтерс. 

Други акценти включват китайски императорски копринени стенни завеси, подарени на кралица Виктория, както и произведения на изкуството на британския художник от 18-и век Томас Гейнсбъро, намиращи се в Главния коридор.

Освен стаите в Източното крило, често използвани за приеми и срещи, както и за моменти на балкона, билетите на стойност 75 британски лири дават достъп и до т.нар. Държавни стаи.

В летния сезон те ще бъдат отворени за посетители от 11 юли до 29 септември. Има възможност за закупуване и на по-евтини билети за Държавните стаи, но всеки, който иска на види новоотвореното крило, ще трябва да чака до 2025 г., тъй като вече са разпродадени, отбелязва Ройтерс. 

#посетителите #бъкингамския #дворец #лондон #лято #застанат #зад #прочутия #балкон #често

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете