Автори от три държави подредиха съвместна изложба в читалището в Павликени

Автори от три държави подредиха съвместна изложба в читалището в Павликени

преди 3 дни · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Автори от три държави подредиха съвместна изложба в читалището в Павликени

Автори от три държави подредиха съвместна изложба в Народно читалище  "Братство-1884" в Павликени, съобщиха от пресцентъра на общината. Тя включва творби, създадени по време на тазгодишното издание на Международния арт пленер „Павликени и светът“, който се проведе в периода 3 юли - 8 юли. В него участваха Инчи Кансу, Исмет Тартар, Емел Семиоглу, Есер Кечечи, Раиф Кизил и Кемал Каймаз от Кипър, французинът Брюно Давид, който в годините е оставил трайна следа в колекция „Павликени и светът“, както и съорганизаторите Тодор Тодоров и Даниела Тодорова. В рамките на форума, художниците от Кипър, Франция и България създаваха изкуство от хартия, опознаваха местната култура и проведоха уъркшоп с ученици.

Експозицията "Павликени и светът" беше открита във фоайето на НЧ „Братство-1884“, а за събитието се събраха ценители на изкуството от целия регион. В приветствието си към творците и гостите кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов каза, че този пленер с изложба създава много културни мостове и чрез него жителите на града придобиват представа за съвременното изкуство. Председателят на фондация „Аматерас“, която организира пленера заедно с Община Павликени, Тодор Тодоров също говори за силата на изкуството, а кураторът на изложбата Даниела Тодорова представи всеки от авторите с произведението му. Инчи Кансу, която е на 85 години и е най-възрастният активен художник в Кипър, направи затрогващо послание към домакините от името на всички артисти, разказаха от пресцентъра.

Изложбата „Павликени и светът“ ще остане във фоайето на читалището до 8 септември, а произведенията стават част от колекцията със съвременно изкуство на местната Община.

През изминалите 13 издания на пленера в него са представени утвърдени творци с богат творчески опит от Япония, Република Корея, Норвегия, Дания, Финландия, Швеция, Германия, Франция, Словакия, Литва, Иран, Бразилия, Нидерландия, Уругвай, Исландия и България. Те участват в пленерите, създават и даряват на Павликени произведения на скулптурата, живописта, графиката, керамичното, хартиеното и дигиталното изкуство, инсталации, калиграфия. През 2023 година в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново беше представена и ретроспективна експозиция с близо 200 творби, създадени и събирани във всички издания на международния пленер „Павликени и светът“.

#автори #държави #подредиха #съвместна #изложба #народно #читалище # братство1884 #павликени #съобщиха

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете