Арт декоратори дариха захарни макети на Етнографския комплекс в Златоград

Арт декоратори дариха захарни макети на Етнографския комплекс в Златоград

18 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Арт декоратори дариха захарни макети на Етнографския комплекс в Златоград

Арт декоратори дариха захарни макети на Етнографския комплекс в Златоград. Изложбата е разположена в зала „Станислав Сивриев“ и е част от инициативата „Моята България“. Тя се организира от шеф Мария Озтюрк, Етнографския комплекс и Община Златоград. 

„Експонатите остават в града и ще бъдат изложени в различни обекти в Етнографския комплекс“, съобщи за БТА Аделина Брусева – менажер на комплекса. Тя посочи, че в изложбата, която е първа по рода си в Златоград, са се включили 30 участници, които са пресъздали от захар различни аспекти от фолклора, архитектурата, историята, културата на района. Сред експонатите са пресъздаването на „Един пазарен ден“, етюд на актьора Виктор Калев, който е от Златоград, параклисите в региона, емблематичният „Дяволски мост“, вкопаната църква „Успение Богородично“, Дельо войвода, Дюкянът за въртяно кафе.

Идеята да се направи изложбата в Златоград е на кмета Мирослав Янчев. „Очарован от творенията, които показахме в родопското село Момчиловци, той ни изпрати покана да организираме представяне на „Моя България“ и в Златоград. Приехме, защото Родопите са много благодатна тема“, каза шеф Мария Озтюрк. Тя посочи, че доста материали са прочели участниците в изложбата. Някои от майсторите са българи, работещи във Великобритания, Белгия. Една част се занимават професионално, но голяма част от тях са любители-сладкари. 

Творбите са изцяло изпълнени от ядливи материали. Използвано е захарно тесто - фондан, боите са сладкарски. Но проектите не са ядливи, защото са направени с цел експозиция. Според шеф Мария Озтюрк, съхранени от влага и от пряка слънчева светлина, може да издържат години. 

#арт #декоратори #дариха #захарни #макети #етнографския #комплекс #златоград #изложбата #разположена

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете