Актьорът Уилям Дефо е назначен за артистичен директор на театралния отдел на Венецианското биенале

Актьорът Уилям Дефо е назначен за артистичен директор на театралния отдел на Венецианското биенале

преди 4 дни · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Актьорът Уилям Дефо е назначен за артистичен директор на театралния отдел на Венецианското биенале

Американският актьор Уилям Дефо е назначен за артистичен директор на театралния отдел на Венецианското биенале за 2025 и 2026 г., съобщи "Варайъти".

Театралният департамент на биеналето е основан през 1934 г., след като са създадени отделите за изкуство, музика и кино. Сред предишните му директори са били Ренато Симони, Лука Ронкони, Франко Куадри, Кармело Бене и Луис Паскуал, а програмата му се изготвя всяка година заедно с големи културни събития като кинофестивала във Венеция.

"За нас е чест да обявим назначаването на Уилям Дефо за артистичен директор на театралния отдел", каза председателят на Борда на директорите на Венецианското биенале Пиетранджело Бутафуоко.

"Театърът всъщност е първоначалният дом на блестящата кариера на Дефо. Съвършеният му контрол на тялото на сцената винаги е произтичал от дисциплина, знания, страст и дълбоко осъзнаване на театъра. Нямам търпение, както и всички останали, да бъда зрител на фестивала, който той ще изгради като артистичен директор", допълни Бутафуоко.

"Първо бях изненадан, а после щастлив да получа поканата. Осъзнавам, че съм известен като филмов актьор, но аз съм роден в театъра, именно той ме е обучил и стимулирал. Аз съм сценично животно. Аз съм актьор. Театърът ме научи на изкуство и живот. Работил съм с велики режисьори - от Ричард Форман до Боб Уилсън. Посоката на моята театрална програма ще бъде очертана от личното ми развитие. Нещо като изследване на същността на тялото", сподели на свой ред Уилям Дефо.

Тази година актьорът, познат с ролите си във филмови продукции като "Взвод", "Роден на четвърти юли", "Диво сърце", "Спайдър-Мен", "Аквамен", "Клети създания", ще бъде гост на кинофестивала във Венеция, тъй като проявата ще бъде открита с филма с негово участие "Бийтълджус Бийтълджус". 

#американският #актьор #уилям #дефо #назначен #артистичен #директор #театралния #отдел #венецианското

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете