Актрисата Роза Николова представи книгата си „Смъртта на времето“ в Централния военен клуб

Актрисата Роза Николова представи книгата си „Смъртта на времето“ в Централния военен клуб

4 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Актрисата Роза Николова представи книгата си „Смъртта на времето“ в Централния военен клуб

Актрисата Роза Николова представи книгата си „Смъртта на времето“ в зала „Борис Христов“ на Централния военен клуб в столицата. Тя прочете откъси от изданието, с които разясни на гостите на премиерата в сряда вечерта, че „смъртта на времето всъщност утвърждава безсмъртието“.

"Не вярвам в линейното време. Време няма – днес, вчера и утре са на едно място", каза още авторката.

Това е втората книга на Роза Николова. Редактор на „Смъртта на времето“ е Венета Дякова, журналист. Художник на картините, включени в изданието, е Диляна Николова. Те "изобразяват целия мой свят", каза Роза Николова за илюстрациите.

Диляна Николова разказа за изданието. "Книгата е организирана като музикално произведение, няма дидактически, поучителни или предварително помислени от автора идеи. Състои се от отделни, на пръв поглед несвързани фрагменти, под формата на спомен. Има изповедално звучене, което не намалява елемента на фикция на книгата. Тя е по-скоро обобщен художествен спомен, който преплита тъга и чувство на хумор".

Сред гостите на представянето на "Смъртта на времето" беше и пианистът - маестро Пламен Цветанов, който изсвири музикални откъси, включени сред страниците на книгата, както и кратка ария от Йохан Себастиан Бах. "Барокът е стилът, който ми е най-близък. Стилът на цялата книга ми звучи по този начин", отбеляза той.

Относно решението в книгата освен художествен да присъства и музикален елемент, авторката обясни, че животът й е започнал с класическата музика. "Той се събира в една френска сюита", каза тя на представянето на „Смъртта на времето“.

Роза Николова е родена е в София, майка й е филолог и баща й - писател. През 1984 г. завършва магистратура в тогавашния ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на проф. Атанас Илков. През 1988 г. заедно с Мирослав Цветанов и художничката Диляна Николова основават Малък куклен театър "Слон", който е първият частен куклен театър у нас.

 

#актрисата #роза #николова #представи #книгата #смъртта #времето #зала #борис #христов

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете