Централната банка на Италия вижда признаци на икономическо възстановяване в южната част на страната

Централната банка на Италия вижда признаци на икономическо възстановяване в южната част на страната

преди 6 часа · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Централната банка на Италия вижда признаци на икономическо възстановяване в южната част на страната

Неразвитите икономически южни региони на Италия, които години наред задържаха развитието на националната икономика, вече показват признаци на намаляване на неравенството с богатия Север, заяви днес управителят на "Банка д‘Италия" (Banca d’Italia) Фабио Панета, предаде Ройтерс.

През последните десетилетия брутният вътрешен продукт на глава от населението в южната част на страната е малко повече от половината от този на останалата част от Италия, каза той в сицилианския град Катания.

След пандемията от КОВИД-19 икономиката на Южна Италия се възстанови по-бързо от средното за страната, а заетостта отчита силен растеж.

Между 2019 г. и 2023 г. БВП се е повишил с 3,7 на сто в Юга в сравнение с 3,3 на сто в централната и северната част на страната, каза Панета. Износът е нараснал с 13 на сто в сравнение с 9 на сто в Северна Италия. Заетостта се е увеличила с 3,5 на сто в сравнение с 1,5 на сто в богатия Север.

"Според нашите последни показатели икономическото развитие на Юга е продължило през първите шест месеца на тази година", допълни гуверньорът на централната банка на Италия.

Панета предупреди, че скорошната тенденция се дължи отчасти на временни фактори, свързани с икономическите стимули след пандемията от КОВИД-19 и мерките за социално подпомагане, които са били насочени по-специално към Юга, но допълни, че структурните фактори също изглежда играят роля.

Той цитира "процеси на преструктуриране и консолидация на производството (...) които са отхвърлили от пазара слаби, по-малко ефективни и обикновено по-малки компании".

За да надгради тези окуражаващи признаци, Панета заяви, че южните региони трябва да увеличат производствения си капацитет чрез "инвестиции и реформи, а не чрез политики за социални грижи".

По-специално, инвестициите са крайно необходими за подобряване на пътната, железопътната и пристанищната инфраструктура в Юга и за справяне с хроничния недостиг на вода.

Панета каза, че южната част на Италия може да се възползва от неотдавнашните геополитически кризи, които накараха бизнеса да бъде по-предпазлив относно това къде разполага своето производството.

"Нашите южни региони гарантират условия за геополитическа и икономическа стабилност, отчасти благодарение на членството на Италия в Европейския съюз и еврозоната", допълни Панета.

В същото време Южна Италия е стратегически разположена "на кръстопътя на Средиземно море", през което минава една пета от световния морски трафик, заяви той.

#неразвитите #икономически #южни #региони #италия #години #наред #задържаха #развитието #националната

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете