Община Добрич ще ремонтира детски градини, училища и общежитие с финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост

Община Добрич ще ремонтира детски градини, училища и общежитие с финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост

преди 6 часа · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Община Добрич ще ремонтира детски градини, училища и общежитие с финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост

Община Добрич представи на пресконференция днес две предложения за инвестиции, финансирани по Националния план за възстановяване и устойчивост, чрез които ще бъдат модернизирани три детски градини, две училища и ученическо общежитие.  

Едното предложение е за проект "Модернизация на образователната среда". По него е предвидено да се изпълнят дейности за основен ремонт и мерки за енергийна ефективност на три детски градини и две училища. Целта е да се увеличи делът на обновената и високоенергийно ефективна образователна инфраструктура, както и да се осъвремени и подобри съществуващата материална база. "Това ще предложи на деца и ученици, включително и от уязвимите групи, по-добри и съвременни условия за възпитание, социализиране, образование и обучение", каза заместник-кметът Павел Павлов. 

Детските градини "Зорница", "Звездица" и "Славейче" ще бъдат модернизирани, като в ДГ "Зорница" ще бъде извършени и основен ремонт. Ще бъдат внедрени и мерки за енергийна ефективност. Сумите за трите забавачници са различни, както и сроковете за изпълнение на проектите. За Детска градина "Зорница" финансирането е на стойност 1 996 007 лева, а срокът на изпълнение е 20 месеца. Градината ще има капацитет да обучава 255 деца, включително и деца с увреждания. 

В ДГ "Звездица" е предвидено ремнотните дейности да приключат за 24 месеца, а финансирането е в размер на 1 865 350 лева. Финансирането за "Славейче" е 1 717 806,72 лева, а срокът за изпълнение е 18 месеца. Там също ще бъде извършен основен ремонт и ще бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност. 

Едно основно и едно средно училище ще бъдат също обновени по този проект. Средно училище "Любен Каравелов" ще бъде модернизирано за 4 487 867 лева. Ще бъде извършен основен ремонт на сградата и ще бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност. Срокът за изпълнение е 24 месеца. Предвижданията са след модернизацията училището да може да приеме 546 ученици. 

Другото училище, което ще бъде модернизирано, е Основно училище "Стефан Караджа". Инвестицията е на стойност 2 442 768 лева, а срокът за изпълнение е 20 месеца. Основната цел е да се подобрят условията за обучение чрез основен ремонт и въвеждане на енергоспестяващи мерки. Очаква се след завършването на ремонта сградата да може да приеме 324 деца.

Второто предложение е проект "Основен ремонт и реконструкция на сградата на Център за подкрепа за личностно развитие – Ученическо общежитие гр. Добрич". По него е предвидено в сградата на Център за подкрепа и личностно развитие - Ученическо общежитие да бъде извършен основен ремонт, доставка на оборудване и обзавеждане на общежитието, за да се осигурят по-добри условия за живот и обучение на учениците. Проектът е с общ бюджет от 5 999 543,39 лева и срок за изпълнение 31 месеца. 

"Очакваните резултати от двете инвестиционни предложения са изцяло да бъдат обновени и въведени в експлоатация сгради от образователната инфраструктура на територията на общината, с обща разгъната-застроена площ 20 053 кв. м, с достигнат нормативен клас на енергопотребление "А" и "В", които да осигурят на 2296 деца и ученици привлекателна, благоприятна, включваща, иновативна, енергийно ефективна, подкрепяща и мотивираща здравословна и безопасна среда за обитаване, обучение и възпитание", каза още заместник-метът. 

Предложенията за изпълнение на инвестиции са на обща стойност 18 509 343,00 лева. Финансовата подкрепа е осигурена от Фонда за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз по процедури BG-RRP-1.007 "Модернизация на образователната среда" и BG-RRP-1.011 "Ремонт и рехабилитация на общежития в системата на училищното образование".

#община #добрич #представи #пресконференция #днес #предложения #инвестиции #финансирани #националния #план

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете