Германският медиен гигант "Аксел Шпрингер" разделя дейността си

Германският медиен гигант "Аксел Шпрингер" разделя дейността си

преди 6 часа · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Германският медиен гигант "Аксел Шпрингер" разделя дейността си

Германският медиен гигант "Аксел Шпрингер" (Axel Springer) разделя дейностите си в медийно подразделение и портфолио от дигитални активи, обяви днес конгломератът, цитиран от ДПА.

Медийното подразделение ще стане семейно управлявана компания, собственост на Фриде Шпрингер и Матиас Дьопфнер. Тя ще работи отделно от платформите за търсене на работа и недвижими имоти.

Вестниците "Билд" и "Велт" ще бъдат почти на 98 процента притежавани от Допфнер и Фриде Шрингер. По този начин компанията отново става семейна след излизането си на фондовата борса през 1985 г. Сред изданията на концерна са също така "Политико" и "Бизнес инсайдър".

Предвижда се американският финансов инвеститор "Колбърг Крейвис Робъртс" (Kohlberg Kravis Roberts - KKR) и канадският пенсионен фонд "Си Пи Пи инвестмънт" (CPP Investments) да получат по-голямата част от печелившия бизнес с обяви, например порталите за работа (Stepstone) и за недвижими имоти (Aviv). Дьопфнер и Фриде Шпрингер ще запазят миноритарен дял в това портфолио.

Преди пет години "Аксел Шпрингер" беше оценен на 6,8 милиарда евро. Сега се очаква стойността на концерна да е два пъти по-висока - около 13,5 млрд. евро, както посочиха неотдавна източници на Ройтерс. "Лъвският пай" от около 10 милиарда евро се пада на платформите за работа и недвижими имоти. Няма официални данни за стойността на групата, допълва сп. "Шпигел". 

#германският #медиен #гигант #аксел #шпрингер #axel #springer #разделя #дейностите #медийно

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете