Най-големият фестивал на цветята в Румъния. В него участва четвъртият най-добър флорист в Европа

Най-големият фестивал на цветята в Румъния. В него участва четвъртият най-добър флорист в Европа

1 юни 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Най-големият фестивал на цветята в Румъния. В него участва четвъртият най-добър флорист в Европа

Паркът “Друмул Таберей” в Букурещ се превърна в приказна градина. До понеделник жителите и гостите на румънската столица ще радват очите и душите си с красота. Поводът - най-големият фестивал на цветята в Румъния, който се провежда за втора поредна година в Букурещ. Събитието "West Side Flower Fest" протича в сектор 6 на румънската столица. То е на площ от 43 000 кв. м. и включва 21 тематични градини, 7 от които плаващи, съобщиха за БТА организаторите.

Букет с диаметър 3 метра, изработен от 300 саксии с хортензии, пеперуда с размах на крилете 3 метра, еднометров паун с 3-метрова опашка и червен спортен автомобил, украсен с живи цветя, са най-желаният декор за снимка. Погледите привличат и 8 велосипеда, украсени от седем детски градини и едно СОУ в сектор 6.

Четвъртият най-добър флорист в Европа Нику Боканча е подготвил гигантски аранжировки и лабиринт за деца. 

Петдесет изложители предлагат на посетителите всевъзможни бижута, декорации за дома и козметика с цветя или вдъхновени от цветя. Три торбички със сух лавандулов цвят струват 10 леи (4 лв.), сапун с лавандула е 15 леи (6 лв.), свещи с пчелен восък и лавандула са по 15 леи (6 лв.), диадеми с цветя - от 50 до 150 леи (20 и 60 лв.), керамични макове по 20 леи (8 лв.).

Най-дълги обаче са опашките пред щандовете за растения в саксии. Теофил Кондорос, който има 28 000 кактуса в своята градина в Арад, приканва посетителите да си купят от бодливите растения на цени от 10 до 70 леи (от 4 до 28 лв.). Най-фотогеничен се оказва кактусът със закачливо име “Ушите на Мики Маус” за 15 леи (6 лв.)

Бегониите се продават за 8 леи (3,20 лв.), карамфилите - за 9 леи (3,60 лв.), далиитете за 10 леи (4 лв.). Толкова струва и саксия с бяла лавандула. Хризантемите са по 15 леи (6 лв.), бугенвилиите - по 29 леи (11,6 лв.). Розите в саксия струват 35 леи (14 леви), петуниите са по 40 леи (16 лв.). Едно жасминово дръвче струва 69 леи (27,6 лв.), а смокиновото излиза 100 леи (40 лв.).

Освен да си купят цветя за дома, посетителите на фестивала имат възможност да покажат фантазия и умения в ателиета за аранжиране на цветя и плодове или в тези за изработка на божури и макове от креп хартия. Има и работилници по градинарство и такива за рисуване с лишеи. 

Помислено е и за чревоугодниците. От цветни камиончета, паркирани до парка, жителите и гостите на града могат да си купят освежителни напитки и лакомства. Сред по-нестандратните предложения са кафе със сироп от бъз и рози и сладолед с черна бира. За по-малките се предлага фрапе без кофеин.

Празничната програма включва дефиле с прически и тоалети от цветя. В неделя от 17:00 часа над 150 жители на Сектор 6 на възраст между 65 и 85 години ще танцуват в синхрон и ще участват във флашмоб "Движението няма възраст".

Фестивалът продължава до неделя вечерта и е с вход свободен. Очакват се 100 000 посетители.

#паркът #друмул #таберей #букурещ #превърна #приказна #градина #жителите #гостите #румънската

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете