ГНА: Ганайката Шърли Айоркор Ботчуей бе избрана за генерален секретар на Общността на нациите

ГНА: Ганайката Шърли Айоркор Ботчуей бе избрана за генерален секретар на Общността на нациите

вчера · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


ГНА: Ганайката Шърли Айоркор Ботчуей бе избрана за генерален секретар на Общността на нациите

Правителствените ръководители от Общността на нациите (бившата Британска общност - бел. ред.) избраха външния министър на Гана Шърли Айоркор Ботчуей за следващ генерален секретар на организацията, предаде Ганайската новинарска агенция (ГНА).

„Доверието на лидерите на Общността на нациите е чест за мен. Предстои много работа. Но заедно ще работим за Общност, която работи за всички свои граждани“, каза Бочуей в публикация в социалната мрежа „Екс“ минути след избирането си снощи.

„За мен е чест да предам щафетата на скъпата ми сестра, нейно превъзходителство Шърли Айоркор Ботчуей, която ме наследява като следващ генерален секретар на Общността на нациите“, на свой ред написа в социалните мрежи настоящият генерален секретар на организацията Патриша Скотланд.

„Тя ще е благословена по уникален начин, както и аз бях, да заеме поста и да служи на скъпата ни Общност“, допълни тя.

Ботчуей влиза в историята като първата африканска жена, която застава начело на 56-членната организация на независими и суверенни държави.

По време на предизборната си кампания Ботчуей предложи шест сфери на реформиране на организацията, така че тя да отговаря на очакванията на 2,7-те си милиарда жители за достоен и пълноценен живот: засилване на демокрацията, задълбочаване на ценностите на Общността,  събиране на дивидентите от демокрацията и увеличаване на търговията и инвестициите, а също насърчаване на младежта, образованието, уменията и нововъзникващите компании и облекчаване на влиянието от климатичната криза, особено за малките островни развиващи се държави и малките държави, както и управление на ресурсите за ефективност на институциите на Общността.

Ботчуей е вторият представител на Африка, който заема позицията.

(Новината се разпространява по споразумение между БТА и ГНА)

 

#правителствените #ръководители #общността #нациите #бившата #британска #общност #бел #ред #избраха

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете