Многобройни гости посетиха изложба на български и турски носии в пресклуба на БТА в Анкара

Многобройни гости посетиха изложба на български и турски носии в пресклуба на БТА в Анкара

31 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Многобройни гости посетиха изложба на български и турски носии в пресклуба на БТА в Анкара

Съвместна българо-турска изложба на български и турски шевици и носии бе открита снощи в националния пресклуб на БТА в Анкара.

Проявата бе организирана по инициатива на посолството на България в Турция.

Изложбата бе открита снощи от посланика на България Н. Пр. Ангел Чолаков. На откриването присъстваха заместник-ректорът на Анкарския университет проф. д-р Ясемин Кепенекджи, деканът на Факултета по езици, история и география на Анкарския университет проф. д-р Левент Каяпънар, майсторът на шевици Ани Йовева, директорът на Градски исторически музей Самоков д-р Веселин Хаджиангелов, Емилия Волева, председател на фондация „Мир и щастие“, директорката на Института Олгунлашма Ахсен Хъдъроглу, проф. д-р Айше Каяпънар, д-р Юксел Йозкале, председател на Фондацията на балканските изселници за стопанско проучване и социално подпомагане (БИСАВ). 

Многобройни гости уважиха събитието в пресклуба на БТА в турската столица.

Радвам се, че чрез представянето на част от българската култура и традиции, можем да отбележим символично 24 май, каза посланик Чолаков на откриването.

Тримата български специалисти ще ви запознаят с историята на шевиците и носиите в Самоковския район, като с това ни припомнят колко важно е да познаваме, уважаваме и ценим своите традиции и да се гордеем със своята култура, посочи той, като добави, че изразява специална благодарност на Национален фонд „Култура“, благодарение на чиято програма за финансиране стана възможно представянето на български шевици и носии в Анкара.

Чолаков награди с грамоти на посланика на България в Турция няколко студенти от специалностите "Българистика" и "Журналистика" от Анкарския университет за популяризиране на българския език и култура и на българските традиции, както и по повод 24 май.  

Осъзнах, че езикът на изкуството е общ, каза заместник-ректорът на Анкарския университет проф. д-р Ясемин Кепенекджи.

Разбирам и че фактът, че сме съседи, се отразява в дрехите. Затова искам да изтъкна, че бихме желали такива сътрудничества да продължат занапред, добави тя. 

Това е изключително важна изложба за нас. Стремим се да запазим всички занаяти живи. Опитваме се да направим това по най-красивия начин, посочи на свой ред директорката на Института Олгунлашма Ахсен Хъдъроглу.

Майсторът на шевици Ани Йовева каза, че турският и българският народ винаги са били близки като култура и традиции.

Живеем в динамично време, което поставя големи предизвикателства пред опазването на културното наследство. А тази съвместна изложба с тъкани, шевици и костюми е едно от доказателствата, че могат да съжителстват заедно минало, настояще и бъдеще, посочи директорът на градския исторически музей в Самоков д-р Веселин Хаджиангелов.

Гостите на проявата имаха удоволствието да разглеждат шевиците и носиите под съпровода на кларнетиста Йозгюн Шахин. 

#съвместна #българотурска #изложба #български #турски #шевици #носии #открита #снощи #националния

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете