Мицотакис и Туск се договориха да работят заедно за европейската сигурност и в областта на миграцията

Мицотакис и Туск се договориха да работят заедно за европейската сигурност и в областта на миграцията

12 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Мицотакис и Туск се договориха да работят заедно за европейската сигурност и в областта на миграцията

Бъдещето на европейската сигурност и сътрудничеството в областта на миграцията бяха основните теми, обсъдени по време на среща между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и полския му колега Доналд Туск, която се състоя във Варшава днес, предаде АНА-МПА.

Приветствайки гръцкия премиер, Туск отбеляза, че сътрудничеството между тях винаги е било отлично "по много причини" и че могат да разчитат един на друг. Той каза, че те и двамата могат да имат положително влияние по отношение на оформянето на европейската политика за сигурността и миграцията и че ще обменят опит за ефективното охраняване на външните си граници.

Туск подчерта, че страните членки на ЕС трябва да защитават териториите си и да контролират границите си, гарантирайки, че миграционната политика не е хаотична и неконтролирана.

По отношение на Украйна той каза, че двамата имат общи позиции за необходимостта да й се оказва подкрепа.

Полският премиер също така благодари на Мицотакис за топлия прием на полските пожарникари, които помогнаха в борбата с горските пожари в Гърция миналото лято, като каза, че това сътрудничество ще се повтори и това лято.

Мицотакис от своя страна говори за икономическото сътрудничество между Гърция и Полша, като изтъкна, че 1,3 милиона полски туристи посещават Гърция всяка година.

Той също така спомена общите предизвикателства, пред които са изправени двете страни в областта на миграцията, като подчерта, че "ние трябва да защитаваме нашите граници, които също така са граници на ЕС".

Войната в Украйна беше един от фокусите на разговора. "Намираме се в третата година на тази непровокирана и незаконна атака от страна на Русия срещу Украйна. Нейните последствия се усещат в Полша. Говорейки (с украинския президент Володимир Зеленски) вчера, аз имах възможност да повторя, че ние ще продължим твърдо да подкрепяме Украйна финансово и военно, докато това е необходимо", посочи Мицотакис.

Говорейки по темата за отбраната, гръцкият премиер отбеляза, че Гърция и Полша вече изразходват доста над 2 процента от БВП за отбрана. 

Мицотакис заяви, че през 2022 г. Русия не е очаквала, че Европа ще бъде толкова единна в подкрепата си за Украйна, като посочи, че ЕС е деблокирал 50 милиарда евро за следващите години и е предоставил военна помощ както двустранно, така и чрез инструментите на ЕС. Той добави, че трябва да се разследва дали държавите нарушават санкциите срещу Русия.

"Руската инвазия е варварско изпитание за Украйна и държавите - членки на ЕС. Трябва да бъдем подготвени за най-лошите сценарии", заяви от своя страна Туск. Той подчерта, че "тази война е реална и настояща", а не нещо абстрактно, а звукът от падащи ракети се чува близо до източните граници на Полша. Туск подчерта още, че наред с другото Европа трябва да се превърне в политическа и военна сила.

#бъдещето #европейската #сигурност #сътрудничеството #областта #миграцията #основните #теми #обсъдени #време

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете