Министърът по европейските въпроси на Северна Македония: Брюксел разбира нашите аргументи за промените в конституцията

Министърът по европейските въпроси на Северна Македония: Брюксел разбира нашите аргументи за промените в конституцията

преди 3 часа · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Министърът по европейските въпроси на Северна Македония: Брюксел разбира нашите аргументи за промените в конституцията

Като „силен знак”, че Република Северна Македония трябва да бъде част от ЕС определи в интервю по ТВ Сител посещението на председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен в Скопие министърът по европейските въпроси на страната Орхан Муртезани. 

 „Знак, че трябва да се придвижим бързо и силно към ЕС, че сега е моментът да намерим решение и ако бързо намерим решение, можем заедно с Албания да започнем преговори. Посланието, че промените в конституцията трябва да бъдат приети беше ясно, пише го както в заключенията (на Европейския съвет), така и в общата позиция на ЕС. И правителството не оспорва необходимостта от осъществяване на конституционните промени, но ние искаме да осигурим процеса след приемането им. Просто се уверим, че процесът (на преговори с ЕС) ще приключи в определено време. Смятаме, че ако направим промени в конституцията и се изправим пред нова блокада, доверието на гражданите, че един ден ще бъдем част от ЕС ще намалее драстично“, заяви Муртезани.

Според него ключовото в изказването на Урсула Фон дер Лайен в Скопие е това, че тя не е отхвърлила предложението на правителството промените в конституцията да влязат в сила след  като Северна Македония стане част от ЕС.

„Това е знак, че се създава пространство, което трябва да се използва много внимателно и умно, за да се стигне до решение. Важното е, че нашите аргументи, че промените в конституцията трябва да служат не само за започване на преговорите, но и че след като преговорите започнат, процесът не трябва да бъде билатерализиран,  до приключването му, е основният аргумент, който се приема сериозно в Брюксел”, смята Муртезани.  

Той не отговори конкретно на въпроса от кои страни членки на ЕС страната получава подкрепа за предложението на правителството, заявявайки, че „тя идва от много европейски страни”, но „процесът трябва да се инициира двустранно с България”.

„Докато не приключат изборите в България, няма да представяме публично предложение, защото смятаме, че може да се използва за изборни цели (в България)”, заяви Муртезани.

В Скопие, където  Урсула Фон дер Лайен остана няколко часа, като част от балканската си обиколка,  тя не отговори конкретно на въпроса как ЕС и ЕК гледат на предложението на правителството в Скопие промените в конституцията на страната да влязат в сила, след като Северна Македония влезе в ЕС.

„Имаме ясна цел, която е да отворим първия клъстер „Основни ценности” възможно най-бързо. Конституционните промени, които вашата държава се съгласи да направи, трябва да бъдат осъществени. Промените в конституцията трябва да бъдат разработени, за мен е важно и е в интерес на Северна Македония държавата да бъде успешна и искам да ви уверя, че ние ще бъдем с вас на всяка стъпка от пътя за постигане на общата цел", заяви в отговор тя, на съвместната пресконференция с премиера на страната Християн Мицкоски.

#силен #знак #република #северна #македония #трябва #определи #интервю #сител #посещението

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете