ЕС ще отпусне на Босна 20 милиона евро за справяне с щетите от наводненията, заяви председателката на ЕК

ЕС ще отпусне на Босна 20 милиона евро за справяне с щетите от наводненията, заяви председателката на ЕК

преди 2 часа · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


ЕС ще отпусне на Босна 20 милиона евро за справяне с щетите от наводненията, заяви председателката на ЕК

Европейският съюз ще мобилизира средства в размер на 20 милиона евро за справяне с щетите от наводненията в Босна и Херцеговина, съобщи днес в Сараево председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от регионалната телевизия Ен 1.

„Взехме решение без отлагане да се мобилизират средства в размер на 20 милиона евро, а по-нататъшната подкрепа ще бъде чрез Фонда за солидарност (на ЕС)“, посочи Фон дер Лайен след среща с членовете на босненското Председателство и председателстващата Съвета на министрите Боряна Крищо в Сараево.

Председателката на ЕК пристигна в Босна вчера, като първата ѝ спирка беше най-засегнатата от наводненията община Ябланица. 

Силна буря връхлетя Босна в началото на месеца и предизвика наводнения и свлачища в няколко селища в централните и южните части на страната, като придошлите води нахлуха в домовете на хората, докато спят. Село Доня Ябланица бе почти изцяло затрупано от скали и отломки от каменоломна кариера на хълм над селото след интензивните валежи. Общият брой на жертвите на наводненията и свлачищата достигна 26 души, като 19 загинаха в Ябланица.

Фон дер Лайен благодари за възможността да посети засегнатите от наводненията райони и изрази съболезнованията си на семействата на загиналите.

„Наистина беше трудно за гледане. ЕС е с вас и ще продължим да ви подкрепяме“, заяви тя.

Председателката на ЕК започна балканската си обиколка на 23 октомври със среща с албанския премиер Еди Рама в Тирана. Вчера тя бе в Скопие, където се срещна с премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски и с президента Гордана Силяновска. Очаква се днес и утре да посети Сърбия, Косово и Черна гора.

#европейският #съюз #мобилизира #средства #размер #милиона #евро #справяне #щетите #наводненията

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете