КНА: НАСА приветства Кипър като 46-ата страна, която се присъединява към Споразуменията „Артемида“

КНА: НАСА приветства Кипър като 46-ата страна, която се присъединява към Споразуменията „Артемида“

преди 3 часа · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


КНА: НАСА приветства Кипър като 46-ата страна, която се присъединява към Споразуменията „Артемида“

Заместник-администраторът на НАСА Джим Фрий приветства Република Кипър като най-новата държава, която поема ангажимент за отговорно използване на космоса в полза на човечеството и с която страните, подписали Споразуменията „Артемида“, стават 46, предаде КНА специално за БТА.

„Ние приветстваме ангажимента на Кипър към Споразуменията „Артемида“, който ще укрепи взаимодействието на страната с НАСА и международната общност“, каза Фрий, който се включи в церемонията по видеоконферентна връзка.

Според съобщение до медиите „с присъединяването си към 45 други страни, подписали този документ, Кипър ще изиграе роля в прилагането на споразуменията и осъществяване на изследвания, които са открити, отговорни, прозрачни и мирни в полза на всички“.

Никодимос Дамяну, заместник-министър на научните изследвания, иновациите и дигиталната политика на Кипър, подписа Споразуменията „Артемида“ на церемония в Никозия. На събитието присъства също зам.-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън.

„Днешният ден с подписването на Споразуменията „Артемида“ отбелязва важен етап за Кипър. Като тръгваме на това вълнуващо пътуване, ние потвърждаваме ангажимента си за безопасно и отговорно проучване на космоса, както и силната си вяра в значението на международното сътрудничество за гарантирането, че космосът е използван в полза на цялото човечество. Кипър, който е страна членка на ЕС, оползотворява геостратегическото си място между три континента и има амбицията да играе съществена роля в международната космическа общност“, каза Дамяну.

Подписването от Кипър следва срещата на Споразуменията „Артемида“ в Милано по-рано този месец, на която участваха десетки страни по Споразуменията, включително САЩ.

През 2020 г. НАСА в координация с Държавния департамент на САЩ и седем други учредителки поставиха началото на Споразуменията „Артемида“, които формулират начален пакет от принципи за използването на космоса в полза на човечеството.

Още страни се очаква да се присъединят към тях в близките дни и седмици.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#заместникадминистраторът #наса #джим #фрий #приветства #република #кипър #найновата #държава #поема

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете