Министърът на отбраната на Австралия обяви увеличение на финансирането за отбрана на стойност 50 милиарда долара

Министърът на отбраната на Австралия обяви увеличение на финансирането за отбрана на стойност 50 милиарда долара

17 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Министърът на отбраната на Австралия обяви увеличение на финансирането за отбрана на стойност 50 милиарда долара

Министърът на отбраната на Австралия Ричард Марлс днес обяви увеличение на финансирането за отбрана през следващите 10 години на стойност 50 милиарда австралийски долара (32 милиарда американски долара), предаде ДПА.

В пакета от разходи са включени допълнителни 5,7 милиарда долара през следващите четири години и незабавно финансиране на стойност повече от един милиард долара за ускоряване на разработването на далекобойни ракети и системи за прицел, както и устойчивост на горивните запаси и роботизирани и автономни системи, каза Марлс.

Във финансирането е включено и модернизиране на австралийския военноморски флот с допълнителна огнева мощ и способности за нанасяне на морски удари, а ВВС ще бъдат оборудвани с по-добри системи за далечно наблюдение и способности за нанасяне на удари по суша, море и въздух, добави министерството на отбраната.

Стратегията включва и укрепени и интегрирани способности в космоса и киберпространството, включително подобрени способности за кибер и радиоелектронна борба.

"Във време на сложни предизвикателства и засилваща се несигурност, едни по-силни, интегрирани, съсредоточени и способни Сили за отбрана са от изключително значение", се казва в изявление на Марлс. По думите му основният фокус на правителството в Канбера е способността за разполагане и поддържане на сили в Азиатско-тихоокеанския регион, а не единствено охраната на границите на Австралия.

Общите разходи на Канбера за отбрана се очаква да достигнат 330 милиарда до 2033-23 година. В това са включени първоначалните разходи за придобиване на подводници с атомно задвижване в рамките на съюза АУКУС със САЩ и Великобритания. Ангажимента за увеличаване на разходите в рамките на Националната стратегия за отбрана на правителството ще повиши разходите за отбрана до около 2,4% от БВП до 2033-2034 година.

#министърът #отбраната #австралия #ричард #марлс #днес #обяви #увеличение #финансирането #отбрана

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете