МИНА: Получаването на положителен Междинен доклад за сравнителна оценка е исторически ден както за Черна гора, така и за ЕС

МИНА: Получаването на положителен Междинен доклад за сравнителна оценка е исторически ден както за Черна гора, така и за ЕС

27 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


МИНА: Получаването на положителен Междинен доклад за сравнителна оценка е исторически ден както за Черна гора, така и за ЕС

На междуправителствената конференция ЕС-Черна гора в Брюксел в сряда Черна гора получи положителен Междинен доклад за сравнителна оценка (IBAR), предаде за БТА черногорската агенция МИНА.

Посочено бе, че това е исторически ден както за Черна гора, така и за Европейския съюз.

Според изявление за пресата от кабинета на министър-председателя Милойко Спаич, конференцията е подчертала, че успехът на Черна гора през изминалата година е доказателство, че реформите се отплащат, че процесът на разширяване е жив и че е възможен напредък, основан на заслуги.

Спаич каза, че положителният Междинен доклад за сравнителна оценка най-накрая ще отключи възможност за Черна гора да започне да затваря оставащите преговорни глави, за първи път през последните седем години. 

„Това е повод за празнуване, но и източник на нова надежда за нашия път към ЕС“, каза Спаич.

Премиерът посочи, че предстои много работа, за да може Черна гора да стане 28-ата страна членка на Европейския съюз.

Белгийският министър на външните работи Хаджа Лахбиб припомни, че белгийското председателство започна с политическа междуправителствена конференция с Черна гора през януари. „Вие се вслушахте в нашия призив и постигнахте впечатляващи резултати“, посочи белгийското външно министерство.

Тя каза, че през последните пет месеца правителството на Черна гора е приело ключовите закони и реформи, необходими за постигане на междинните показатели на глави 23 и 24.

„Вече сме готови да преминем към последния етап от интеграцията на Черна гора в ЕС и, както много добре знаете, Европейският съюз е готов да ви подкрепи на всяка стъпка от пътя“, каза министър Лахбиб.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей посочи, че междуправителствената конференция ЕС-Черна гора е показала, че евросъюзът е готов да продължи напред по отношение на разширяването. „Сега ще отворим последната фаза на преговорите за присъединяване с Черна гора, което означава, че присъединяването е неизбежно“, каза комисарят.

Вархей добави, че в бъдеще е много важно Черна гора да използва набраната инерция и да продължи със затварянето на преговорните глави.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)

#междуправителствената #конференция #есчерна #гора #брюксел #черна #получи #положителен #междинен #доклад

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете