Международният ден на ромите бе отбелязан за първи път от германски министър

Международният ден на ромите бе отбелязан за първи път от германски министър

9 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Международният ден на ромите бе отбелязан за първи път от германски министър

Германската министърка по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта Лиза Паус отбеляза Международния ден на ромите и осъди строго езика на омразата, предаде ДПА.

"Дори един случай е прекалено много. Същото важи както за антициганизма (омразата срещу ромите), така и за антисемитизма - никога повече е сега", каза днес Паус на прием в Берлин.

Това бе първото по рода си събитие, организирано от германско федерално министерство по случай Международния ден на ромите, отбелязва ДПА. 

Агенцията определя антициганизма като вид предразсъдък, който е насочен срещу синтите и ромите, десетки хиляди от които живеят в Германия.

"Ангажирани сме да се противопоставяме постоянно на всички форми на антициганизма", добави Паус. 

През декември германският парламент призна за несправедливо преследването на синтите и ромите от нацистите, както и след 1945 година. Беше отправен призив за създаване на комисия, която да проучи въпроса, както и за разширяване на хуманитарните програми за оцелелите от нацистките преследвания.

По време на националсоциализма са убити между 250 000 и 500 000 синти и роми. На днешния прием комисарят на федералното правителство за борба с антициганизма Мехмет Даймагюлер предупреди, че в момента синтите и ромите в Германия не живеят добре.

"Отдаваме почит на мъртвите, а на следващия ден унижаваме живите. Почитаме мъртвите, а презираме техните потомци. Това просто е неприемливо", каза Даймагюлер.

Той разкритикува и факта, че едва тази година във федерално министерство се е състоял прием по случай Международния ден на ромите - 8 април. Според него това е трябвало да се случи още преди 30 години.

"Трябва да признаем, че в миналото сме били слепи за много неща, но това не е оправдание да останем слепи", каза Даймагюлер.

#германската #министърка #въпросите #семейството #възрастните #хора #жените #младежта #лиза #паус

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете