Макрон не приема оставката на премиера Габриел Атал засега

Макрон не приема оставката на премиера Габриел Атал засега

8 юли 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Макрон не приема оставката на премиера Габриел Атал засега

Френският президент Еманюел Макрон реши да остави засега премиера Габриел Атал на поста му след парламентарните избори, в които политическият лагер на правителството загуби ролята си на най-силен лагер във френския парламент, който се очертава да е разделен, предадоха световните агенции.

"Президентът помоли Габриел Атал да остане премиер за известно време, за да бъде осигурена стабилността в страната", съобщи в изявление канцеларията на Макрон.

Атал съобщи за намеренията си да подаде оставка още вчера, следвайки френската политическа традиция. Той добави, че е готов да остане на поста като ръководител на преходно правителство, но добави, че решението принадлежи на президента.

По-рано тази сутрин френският ляв алианс, който изненадващо спечели предсрочните парламентарни избори, съобщи, че е готов да избере своя кандидат за министър-председател до една седмица.

Алиансът "Нов народен фронт" (ННФ) се състои от Социалистическата партия на Оливие Фор, Зелените, комунистите и твърдолявата "Непреклонна Франция" на Жан-Люк Меланшон.

Президентът Еманюел Макрон свика предсрочните избори на 9 юни. ННФ стартира кампанията си малко преди първия тур на изборите за Национално събрание на 30 юни. Заради краткия срок за подготовка, че алиансът не излъчи на изборите с водещ кандидат.

 

#френският #президент #еманюел #макрон #реши #остави #засега #премиера #габриел #атал

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете