Лидери на индийската опозиция се усъмниха в достоверността на екзитполовете от изборите за Лок Сабха

Лидери на индийската опозиция се усъмниха в достоверността на екзитполовете от изборите за Лок Сабха

2 юни 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Лидери на индийската опозиция се усъмниха в достоверността на екзитполовете от изборите за Лок Сабха

Партията "Индийски национален конгрес" (ИНК), която оглавява коалицията ИНДИЯ, заяви днес, че екзитполовете от приключилите вчера избори за Лок Сабха (долната камара на парламента), "са фалшиви" и че те са част от "психологическите игри" на премиера Нарендра Моди, чиято цел е да понижи духа на представителите на опозиционния блок, предаде индийската информационна агенция "Прес тръст ъв Индия". 

"Не може да се говори за екзитполове, това е медийно проучване на Моди", каза лидерът на ИНК Рахул Ганди. Той допълни, че очаква опозиционният блок ИНДИЯ да получи 295 места в 545-членната Лок Сабха.

Генералният секретар на ИНК  Джайрам Рамеш също отправи остри критики към премиера Моди и го упрекна, че е провел няколко срещи, на които е била обсъдена програмата за първите 100 дни на "новото правителство". По думите на Рамеш това е "тактика за натиск", сигнал до бюрокрацията и до административните структури, че Моди се завръща.  

Освен това генералният секретар на ИНК посочи, че публикуваните снощи екзитполове са "напълно фалшиви" и са "организирани и ръководени от човека, чието напускане на властта властта на 4 юни (когато избирателната комисия ще обяви официалните резултати от вота - бел. ред.) e неизбежно и гарантирано".

Резултатите от екзитполовете сочат, че Моди ще си запази властта за трети пореден мандат, като се очаква коалицията  "Национален демократичен алианс" (НДА), оглавявана от партията на премиера "Бхаратия Джаната", да спечели голямо мнозинство в Лок Сабха.

Според екзитпола на социологическа агенция "Ексис май Индиа" (Axis My India), поръчан от сп. "Индия Тудей" (India Today), ръководената от "Бхаратия Джаната" коалиция ще получи между 361 и 401 в 545-членната Лок Сабха, а блокът ИНДИЯ – между 131 и 166 места. Проучването на агенция "Ей Би Пи – Си Воутър" (ABP-C Voter) предвижда между 353 и 383 места за "Бхаратия Джаната"/НДА и от 152 до 182 места за ИНДИЯ.

За обикновено мнозинство в долната камара на индийския парламент за нужни 272 места.

Ако Нарендра Моди спечели, той ще стане вторият индийски лидер, който остава на власт в продължение на три последователни мандата след Джавахарлал Неру – първият министър-председател, управлявал Индия. 

Парламентарните избори в Индия - най-многолюдната държава в света, с население от повече от 1,4 милиарда души, продължават общо 44 дни, което ги прави най-продължителните в света. Право на глас имат близо 970 милиона души - над една десета от населението на Земята.

От 969-те милиона регистрирани избиратели - повече от населението на Европейския съюз и Съединените щати, взети заедно, 18 милиона имат право да гласуват за първи път. Около 197 милиона пък са под 30-годишна възраст. С организацията и охраната на електоралния процес са заети 15 милиона души.

Предвидено е резултатите да бъдат обявени на 4 юни - три дни след края на това "гигантско упражнение по демокрация", както го наричат политическите анализатори. На изборите ще бъде определен новият състав на 545-местната Лок Сабха. Хората на практика ще гласуват за 543 депутати, а останалите двама ще бъдат назначени от президента.

В Индия горната камара на парламента - 245-местната Раджа Сабха (Съвет на щатите), се избира от законодателните събрания на 28-те щата и осемте съюзни територии, като 12 от сенаторите се назначават от държавния глава.

#партията #индийски #национален #конгрес #инк #оглавява #коалицията #индия #заяви #днес

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете