Лидерът на полската опозиция обвини премиера Туск, че е „слуга“ на Германия

Лидерът на полската опозиция обвини премиера Туск, че е „слуга“ на Германия

4 юли 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Лидерът на полската опозиция обвини премиера Туск, че е „слуга“ на Германия

Председателят на полската опозиционна партия „Право и справедливост“ (ПиС) Ярослав Качински разкритикува премиера Доналд Туск заради това, че твърде бързо е отстъпил пред Германия по въпроса за репарациите заради Втората световна война, съобщи ДПА.

Туск беше подчинен на германците „във всяко отношение“ по време на полско-германските правителствени консултации по-рано тази седмица, заяви днес във Варшава лидерът на ПиС. „Ако политик се държи като слуга пред друга страна, с него ще се държат като със слуга“, допълни той.

По време на вчерашните преговори Шолц обяви, че германското правителство скоро ще предостави помощ на оцелелите жертви на германската окупация на Полша по време на Втората световна война. Той не уточни твърда сума.

Туск говори за стъпка в правилната посока и подчерта, че от формална и правна гледна точка въпросът с репарациите е закрит.

Правителството на „Право и справедливост“, което управляваше в Полша между 2015 и 2023 г., със своите антигерманска реторика и искания за репарации в размер на 1,3 трилиона евро обтегна отношенията с Берлин.

От декември насам Полша се управлява от лявоцентристка коалиция, водена от премиера Туск, която подобри отношенията между Варшава и Берлин.  

#председателят #полската #опозиционна #партия #право #справедливост #пис #ярослав #качински #разкритикува

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете