Кой е Андрей Белоусов - човекът, предложен от Путин за нов руски министър на отбраната

Кой е Андрей Белоусов - човекът, предложен от Путин за нов руски министър на отбраната

13 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Кой е Андрей Белоусов - човекът, предложен от Путин за нов руски министър на отбраната

Руският президент Владимир Путин предложи вчера Андрей Белоусов за нов министър на отбраната на мястото на Сергей Шойгу.

Ройтерс определя номинацията като изненадваща. Белоусов, който досега бе първи вицепремиер, е цивилен и икономист по образование.

Следват някои данни за човека, който ще поеме руското министерство на отбраната повече от две години след пълномащабната инвазия в съседна Украйна:

Андрей Ремович Белоусов, на 65 години, е роден в столицата Москва в семейството на съветски икономист. Той завършва Икономическия факултет на Московския държавен университет с отличие през 1981 г.

През 2000 г. Белоусов е назначен за извънщатен съветник на руския премиер, а шест години по-късно става заместник-министър на икономиката.

От 2008-2012 г. - в периода, когато Путин е премиер - е директор на отдела по икономика и финанси в правителствения апарат. През 2012 г. е министър на икономиката.

От 2013 до 2020 г. Белоусов е съветник на руския президент. От 2020 г. заема поста първи вицепремиер. През същата година за кратко замества министър-председателя Михаил Мишустин, който се разболя от ковид.

През 2017 г. РБК писа, че Белоусов е един от хората, убедили Путин, че дигиталната икономика и блокчейн технологията са от решаващо значение за бъдещето.

"Мога да кажа, че една държава със суверенитет определено трябва да (определя сама своята идентичност). Кои сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?... Нямаме друг вариант за страната ни, освен да придобием или възпроизведем тази идентичност", каза той в интервю за същата руска медия миналата година.

Според РБК Белоусов е тренирал като млад самбо и карате, но не е служил в казармата.

Бъдещият руски министър на отбраната е смятан за близък до президента, отбелязва Ройтерс.

#руският #президент #владимир #путин #предложи #вчера #андрей #белоусов #нов #министър

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете