Косово отбелязва 25 години от изтеглянето на сръбските сили след бомбардировките на НАТО

Косово отбелязва 25 години от изтеглянето на сръбските сили след бомбардировките на НАТО

12 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Косово отбелязва 25 години от изтеглянето на сръбските сили след бомбардировките на НАТО

Косово отбелязва днес 25-ата годишнина от изтеглянето на сръбските сили от своята територия. Денят е неофициален празник в страната, а Прищина го определя като Ден на освобождението, предаде Асошиейтед Прес.

По време на войната с етнически албански сепаратисти от Армията за освобождение на Косово (1998–1999 г)., сръбските сили не успяха да изпълнят исканията на Запада за помирение. Това накара НАТО да започне 78-дневни бомбардировки срещу Сърбия, които доведоха до изтеглянето ѝ от тогавашната сръбска област Косово. Около 13 000 души, предимно етнически албанци, загинаха при сръбските репресии, отбелязва АП. Около 1600 все още са в неизвестност.

Сърбия отказва официално да признае обявената през 2008 г. независимост на бившата си област. Повече от 100 държави са признали Косово, включително САЩ и повечето западни страни, но не и Русия и Китай, които се противопоставят на приемането на Косово в ООН.

Премиерът на Косово Албин Курти казва, че „Европейският съюз е нашата политическа цел, докато НАТО е нашата военна дестинация“.

Отношенията между Косово и Сърбия се влошиха още повече през изминалата година. Преговори за нормализирането им с посредничеството на Европейския съюз не успяват да постигнат напредък. Мироопазващите сили на НАТО увеличиха броя си по границата между двете страни.

В Косово днес се състоя военен парад, бяха произнесени речи.

При посещението си в Косово по-рано тази седмица бившият премиер на Обединеното кралство Тони Блеър каза, че „ако бяхме позволили Косово и неговият народ да продължат да бъдат брутално малтретирани, да бъдат лишени от правата си, бъдещето им да бъде отнето, собственото ни бъдеще в страни като моята щеше да бъде засрамено".

В социалната платформа „Екс“ бившият президент на САЩ Бил Клинтън каза, че бомбардировките на НАТО са сложили край на „десетилетие на репресии и брутална кампания на етническо прочистване“.

#косово #отбелязва #днес #25ата #годишнина #изтеглянето #сръбските #сили #своята #територия

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете