КосоваПрес: „Прищина със Скендерберг“ – прекрасно събитие за рождения ден на героя

КосоваПрес: „Прищина със Скендерберг“ – прекрасно събитие за рождения ден на героя

28 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


КосоваПрес: „Прищина със Скендерберг“ – прекрасно събитие за рождения ден на героя

В чест на рождения ден на нашия национален герой Георги Кастриоти Скендербег на 6 май ще се проведе празненство на площадите „Скендербег“ и „Майка Тереза“ в Прищина, предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Празникът се организира от неправителствената организация „Шкиптария“, съвместно с други организации и активисти. Очаква се да се съберат хиляди участници от Албания, Република Северна Македония, Черна гора, Прешево, Медведжа и Буяноц (Буяновац), Солун и дори от Италия.

Басри Бека от „Шкиптария“ сподели, че събитието включва научни дейности и артистична и културна програма.

„По случай рождения ден на нашия национален герой Георги Кастриоти Скендербег сдружение „Шкиптария“ и други подобни сдружения, организираме събитието на 6 май. Ще има прояви, голяма културно-художествена програма. Преди това ще има научни симпозиуми. За нас е чест да отбележим този ден, който ни облагородява като народ“, отбеляза Бека.

Основният организатор на събитието Кендрим Крюезиу каза, че се очаква масово да участват албанци от всички региони. По думите му площадите ще се изпълнят с над 100 хиляди души.

„Очакваме над 100 000 участници от Италия, от Атина, Солун, град Арта (…) и от градовете Струга, Гирокастра, Лушня, Вльора, Лежа, Шкодра и Косово“, подчерта Крюезиу.

Раиф Гаши от асоциация „Границите на Арбърия“ посочи, че не се очаква политици да участват в събитието. 

„(Хората от) политическата сфера се интересуват само от гласове, те не мислят за нацията, те мислят само за пари, така че нека арбърешите (албанците - бел. ред.) мислят за това“, каза Гаши.

Ветон Гусина от „Художник за художника“ отбеляза, че има индикации за тормоз над албанците във всички територии, населявани от етнически албанци.

„Има групи, които се опитват да нарушат нашата национална идентичност. Единственият, който може да направи това, е този, който я е създал – Скендербег. Там, където се подчиняваме на знамето, където нашите племена се подчиняват на знамето, е  тази албанска идентичност“, подчерта Гусина.

Събитието ще започне в 13:00 ч. на площадите „Скендербег“ и „Майка Тереза“. Очаква се косовските сили за сигурност и косовската полиция да участват в шествие.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора ѝ като източник)

#чест #рождения #ден #нашия #национален #герой #георги #кастриоти #скендербег #проведе

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете