КосоваПрес: Необходимо е рестартиране на диалога Белград-Прищина, специалният пратеник на ЕС се провали, заяви проф. Съруър

КосоваПрес: Необходимо е рестартиране на диалога Белград-Прищина, специалният пратеник на ЕС се провали, заяви проф. Съруър

30 юни 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


КосоваПрес: Необходимо е рестартиране на диалога Белград-Прищина, специалният пратеник на ЕС се провали, заяви проф. Съруър

Преподавателят в университета „Джон Хопкинс“ в САЩ и политически анализатор проф. Даниел Съруър заяви пред КосоваПрес, че е необходимо рестартиране на диалога Косово-Сърбия. Според него специалният пратеник на Европейския съюз за диалога Мирослав Лайчак се е провалил, тъй като страните не изпълняват Бюркселското споразумение и Охридския анекс към него и те са неефективни. Той особено критикува Сърбия, че не иска да подпише споразумението и постоянно го отрича. Това съобщи специално за БТА агенция КосоваПрес.

Американският анализатор очаква от ЕС да премахне наказателните мерки срещу Косово, като подчерта необходимостта от изправяне пред правосъдието възможно най-скоро на тези, които са отговорни за нападението в Банска миналата година. Според него отношенията между Косово и САЩ се намират в труден период, но нищо не се е променило по отношение на целите за независимост и суверенитет на Косово.

Съруър каза пред КосоваПрес, че в рамките на реформирането на диалога, е необходимо да се върви повече към сближаване в практическите въпроси на място, отколкото към политическа нормализация.

„От Косово и Сърбия зависи да го направят. Сърбия ясно писмено отказа да изпълни Брюкселското споразумение. Не мога да направя нищо, за да принудя Сърбия да го приеме. Мисля, че е съвсем ясно, че имаме нужда от рестартиране на диалога. Бих искал да видя рестартиране, насочено към по-практични въпроси, а не към политическа нормализация – това е твърде далеч“, отбеляза той.

Въпреки че заявява, че пратеникът на ЕС за диалога Мирослав Лайчак познава Западните Балкани по-добре от всеки дипломат, служил в региона, според него той се е провалил в диалога.

„Мирослав познава Балканите толкова добре, колкото всеки дипломат, който е служил тук, по-добре от 99 процента бих казал. Но той не беше успешен. Тези две споразумения са отречени от Сърбия и това е провал“, допълни Съруър.

Американският преподавател смята за необходимо премахването на наказателните мерки срещу Косово.

„Разбира се, трябва да се премахнат всички санкции срещу Косово. И се радвам да видя, че се включват разпоредби от споразуменията в главите за присъединяването на Сърбия към ЕС. Да направят същото за Косово в крайна сметка, това е добре. Но все пак засега споразуменията за мъртво слово“, заяви Съруър.

Говорейки за миналогодишното нападение в Банска, той посочи, че човекът, отговорен за тази атака, Милан Радойчич, трябва да бъде предаден на съдебните органи в Косово.

„Това е непростимо. Радойчич трябва да бъде предаден на Косово за съд“, подчерта Съруър.

Що се отнася до отношенията между Косово и САЩ, американският анализатор смята, че обстоятелствата са трудни в момента, но нищо не се е променило от американска страна, която цели независимост и суверенитет на Косово.

„Времената очевидно са малко тежки, но знаете ли, няма нищо фундаментално различно между американските цели за Косово и целите на Косово за Косово - и двете страни искаме тази година суверенна и независима държава и това е наистина важното“, заключи Съруър.

Премиерът Албин Курти беше тази седмица в Брюксел, като част от диалога, но се срещна само с върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, като така и не се срещна със сръбския президент Александър Вучич. Преди да се срещне с Вучич, Курти поиска подписването на Брюкселското основно споразумение и Охридския анекс, оттеглянето на писмото на бившия сръбски премиер Ана Бърнабич до страните от ЕС за неизпълнение на някои членове от споразумението и предаването на Радойчич на съдебните власти в Косово.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора ѝ като източник)

#преподавателят #университета #джон #хопкинс #сащ #политически #анализатор #проф #даниел #съруър

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете