КНА: При 19 убийства на жени за 4 години в Кипър е нужна ефективна превенция, казват от Средиземноморския институт за изследване на пола

КНА: При 19 убийства на жени за 4 години в Кипър е нужна ефективна превенция, казват от Средиземноморския институт за изследване на пола

15 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


КНА: При 19 убийства на жени за 4 години в Кипър е нужна ефективна превенция, казват от Средиземноморския институт за изследване на пола

Общо 19 убийства на жени са извършени в Кипър през последните четири години, предаде за БТА кипърската агенция КНА, позовавайки се на данни на Средиземноморския институт за изследване на пола (MIGS). Между 2019–2020 г. са убити 13 жени, пет са убити през 2021 г. и още една през 2022 г.

Фемицидът, умишленото убийство на жени, мотивирано от пола им, е не само най-екстремната проява на основано на пола насилие срещу жени, но и най-насилствената проява на дискриминация и неравенство срещу тях, каза пред КНА директора на Средиземноморския институт за изследвания на пола Сузана Павлоу.

Тя посочи, че въпреки сериозността на проблема и призивите на специалния докладчик на ООН за насилието срещу жени, данните за убийствата на жени не се събират официално и систематично в ЕС и липсват транснационални инструменти за изследване на убийствата на жени.

Павлоу каза, че със създаването на Европейската обсерватория за фемицид е започнала да се събира международна база данни, чрез която да се правят сравнения.

Въпреки това, посочи тя, фемицидът е недостатъчно проучена тема. „Няма обща дефиниция за фемицид. Освен това вредните нагласи, поведение и стереотипи, както и липсата на разбиране на половата динамика на фемицида от интимния партньор, възпрепятстват мерките за превенция, включително ранна и ефективна намеса“, добави тя.

Павлоу каза, че „Политиката за превенция на фемицида: Кипър“ в рамките на проекта FEM-UnitED, съфинансиран от Европейския съюз, има за цел да подобри реакцията на случаи на насилие от партньор (насилие от интимен партньор) и домашно насилие , за намаляване на щетите върху жените и децата и предотвратяване на фемицид и за събиране на данни с цел последващи промени в политиката.

Сътрудничеството в рамките на FEM-UnitED обхваща пет държави от ЕС. Участват Университетът на Малта, Кипърският технологичен университет, Институтът по емпирична социология (IfeS) към Университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген-Нюрнберг в Германия, Университетът на Сарагоса в Испания и Университетът на Порто в Португалия.

Екипът на проекта включва и неправителствени организации за правата на жените и равенството между половете. Това са Средиземноморският институт за джендър изследвания (Кипър), Фондацията за правата на жените (Малта) и Женският съюз Алтернатива и отговор (UMAR) от Португалия.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#общо #убийства #жени #извършени #кипър #последните #четири #години #предаде #бта

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете