КНА: Ливан признава, че е нужно да се справи с миграцията, каза кипърският правителствен говорител

КНА: Ливан признава, че е нужно да се справи с миграцията, каза кипърският правителствен говорител

8 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


КНА: Ливан признава, че е нужно да се справи с миграцията, каза кипърският правителствен говорител

Ливан призна спешната необходимост да се справи с миграционните потоци и пое ангажимента да засили усилията за идентифициране на мрежите за нелегален трафик, предаде за БТА кипърската агенция КНА, цитирайки кипърския правителствен говорител Константинос Летимбиотис, който направи това изявление писмено след еднодневното посещение на президента Никос Христодулидис в Ливан по повод увеличения приток на сирийски бежанци в Кипър.

И двете страни се съгласиха, че трябва да има взаимен ангажимент за изпълнение на договореното на днешните консултации. Те също се съгласиха, че трябва да има координация между Кипър, Ливан и Европейската комисия, а също да бъдат предприети действия между ЕС и Ливан.

Летимбиотис отбеляза, че на среща на четири очи Христодулидис и ливанският премиер Наджиб Микати са обсъдили сътрудничеството между Република Кипър и Ливан за ефективно управление на миграцията.

Ливанският премиер отбеляза, както каза кипърският говорител, „че проблемът с миграцията е общ и справянето с него също трябва да бъде общо, чрез координирани действия“.

Летимбиотис отбеляза още, че Христодулидис и Микати са се договорили за сътрудничество между двете страни със същественото съдействие на Европейската комисия.

Христодулидис се позова на продължаващите разговори на ниво ЕС по този въпрос, като посочи, че изпълнението на намеренията на ЕС зависи и от резултатите от действията на двете страни за справяне с миграцията и увеличените потоци към Кипър, отбеляза кипърският правителствен говорител.

В Ливан Христодулидис се срещна и с председателя на парламента Набих Бери.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#ливан #призна #спешната #необходимост #справи #миграционните #потоци #пое #ангажимента #засили

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете