Клаус Йоханис заяви, че е уведомил съюзниците от НАТО за оттеглянето на кандидатурата си за генерален секретар

Клаус Йоханис заяви, че е уведомил съюзниците от НАТО за оттеглянето на кандидатурата си за генерален секретар

20 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Клаус Йоханис заяви, че е уведомил съюзниците от НАТО за оттеглянето на кандидатурата си за генерален секретар

Румънският президент Клаус Йоханис информира днес Върховния съвет за национална отбрана, че е уведомил съюзниците от НАТО в края на миналата седмица за оттеглянето на кандидатурата си за поста генерален секретар на НАТО, предаде Аджерпрес

"Президентът Клаус Йоханис поиска от членове на Съвета да се произнесат за кандидатурата на Марк Рюте за поста генерален секретар на НАТО и те се обявиха за подкрепата от страна на Румъния на кандидатурата на нидерландския премиер", се посочва в съобщение на Президентската администрация.

Румънският президент съобщи, че се включва в надпреварата за генерален секретар на НАТО на 12 март. 

"Реших да вляза в надпреварата за поста генерален секретар на НАТО. (...) В момента Румъния е уважаван член на НАТО и ЕС чрез нашата външна политика и политика на сигурността. Мисля, че (сега) е моментът Румъния да се ангажира с по-голяма отговорност в ръководните структури на НАТО", посочи държавният глава на пресконференция тогава.

По-рано тази седмица Йоханис съобщи, че на днешното заседание на Върховния съвет за национална отбрана (CSAT) ще представи позицията си по отношение на кандидатурата си. 

Според Нидерландската радиопредавателна корпорация (НОС), която се позова на осведомен източник, премиерът на Нидерландия в оставка Марк Рюте ще бъде новият генерален секретар на НАТО на мястото на оттеглящия се тази есен Йенс Столтенберг. Тази информация бе съобщена, след като Унгария обяви, че няма нищо против Рюте да застане начело на Алианса.

За всяко решение на НАТО е необходимо единодушие от всички 32 страни членки на алианса, като всяка има правото на вето, в това число и за участието си в общи дейности или съвместни военни операции.

#румънският #президент #клаус #йоханис #информира #днес #върховния #съвет #национална #отбрана

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете