Извършителят на атаката срещу словашкия премиер не е показвал признаци на екстремизъм, заявиха негови съседи

Извършителят на атаката срещу словашкия премиер не е показвал признаци на екстремизъм, заявиха негови съседи

16 май 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Извършителят на атаката срещу словашкия премиер не е показвал признаци на екстремизъм, заявиха негови съседи

Седемдесет и една годишният бивш охранител, срещу когото днес бяха повдигнати обвинения в опит за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо, е автор на три стихосбирки и съседите му заявиха, че той не е показвал никакви признаци на политически екстремизъм, предаде Ройтерс.

Петдесет и девет годишният Фицо бе прострелян, докато поздравяваше свои поддръжници в малкия град Хандлова в Централна Словакия. След продължила часове операция представител на болницата днес заяви, че премиерът е в "много тежко", но стабилно състояние.

Заподозреният, който бе задържан на местопрестъплението, не бе идентифициран от властите, но за самоличността му започнаха да се появяват откъслечни подробности, докато страната се опитваше да осмисли нападението, отбелязва Ройтерс.

Негов съсед в скромна седеметажна сграда в град Левице, в който живеят около 36 500 души и се намира южно от Хандлова, заяви, че познава заподозрения от 40 години и той никога не е изразявал крайни политически възгледи. "Той бе любезен човек и не се интересуваше от политиката като такава, но наистина смяташе, че някои от мерките на правителството не бяха правилни", каза пред Ройтерс 68-годишният пенсионер Миле Людовит.

"Някои от съобщенията в медиите твърдят, че той го е планирал от месец, но няма признаци за това", добави той.

Новинарското издание Aktuality.sk цитира сина на заподозрения, според когото той притежавал законно издадено разрешително за оръжие. "Нямам абсолютно никаква представа какво е целял баща ми, какво е планирал, какво се е случило", е казал още той.

По думите на сина единственото, което той може да каже за възгледите на баща си относно Фицо, е, че баща му не е гласувал за него и че не е психично болен.

Член на литературния клуб "Дъга" в Левице заяви пред Ройтерс, че заподозреният е бил един от основателите му.

Моника Немчекова, редактор на списание в Левице и член на същия литературен клуб, каза, че поезията на заподозрения понякога засягала трудни теми като отношението към ромското малцинство.

Петер Клинко, друг член на клуба, заяви, че за последен път се е срещал със заподозрения преди около две години. "Ако трябва да го опиша, мога да кажа с една дума, че е добър човек", каза той. "Но дори добрата кана задържа вода само докато се счупи. Не мога да ви кажа нищо за мисловните му процеси напоследък", добави той.

На кадри от видеоклип, публикуван във "Фейсбук", се вижда как заподозреният казва: "Не съм съгласен с политиката на правителството". Агенция Ройтерс посочва, че лицето на мъжа от видеото съвпада с това от публикуваните изображения на мъжа, арестуван след стрелбата по Фицо.

Агенцията отбелязва и че заподозреният се появява два пъти и в снимки, публикувани през 2016 г. на страницата във "Фейсбук" на група, която медиите описват като вече разпусната паравоенна организация. Човек, свързан с групата, обаче е заявил пред Ройтерс, че заподозреният не е бил член на групата и той се е срещал с него само веднъж за кратко.

#седемдесет #годишният #охранител #срещу #когото #днес #повдигнати #обвинения #опит #убийство

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете