Израел призова иранската Революционна гвардия да бъде обявена за терористична организация

Израел призова иранската Революционна гвардия да бъде обявена за терористична организация

15 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Израел призова иранската Революционна гвардия да бъде обявена за терористична организация

Израелското външно министерство заяви, че един от незабавните отговори на иранските атаки с дронове и ракети срещу Израел трябва да бъде обявяването на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР), който извърши атаките, за терористична организация, предаде ДПА.

В публикувано днес изявление на говорителя на министерството на външните работи Лиор Хаят се казва, че Израел също така ще наложи "болезнени санкции" на Иран, включително в сферата на разработването на ракети.

Иранската атака е била съпроводена от други терористични атаки от страна на иракски военни групировки, хусите в Йемен и "Хизбула" в Ливан, заяви Хаят. Според него иранската атака доказва това, което Израел твърди от години – че Иран е най-голямата заплаха за регионалната стабилност и източникът на терористичните атаки в региона.

КГИР е елита на въоръжените сили на Иран и мисията му е да защитава държавната идеология, и преди всичко да предотвратява преврати, посочва ДПА. Подразделението все по-често е подложено на критики заради участието си в репресивни мерки в страната.

В ЕС има правни пречки КГИР да бъде поставен в списъка с терористичните организации и някои експерти твърдят, че за да се случи това е необходимо съдебно решение от страна членка. 

Срещу КГИР също така са наложени санкции и Иран заплашва да предприеме контрамерки. Била е споменавана възможността за задържане на чуждестранни петролни танкери в Персийския залив или дори за блокиране на Ормузкия проток, който го свързва с Оманския залив. 

Това е един от най-важните морски маршрути в света, по който преминават много петролни доставки, отбелязва ДПА.

#израелското #външно #министерство #заяви #незабавните #отговори #иранските #атаки #дронове #ракети

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете