Израел поиска извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН заради иранското нападение

Израел поиска извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН заради иранското нападение

14 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Израел поиска извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН заради иранското нападение

Израел поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде осъдена атаката на Иран и за да бъде обявен Корпусът на гвардейците на Ислямската революция за терористична организация, предаде Ройтерс.

"Иранското нападение е сериозна заплаха за световния мир и сигурност и аз очаквам Съветът да използва всички средства, за да предприеме конкретни действия срещу Иран", каза в "Екс" постоянният представител на Израел в световната организация.

Заседанието ще се проведе днес в 20:00 ч. по Гринуич (23:00 ч. българско време), съобщи пред журналисти постоянното представителство на Малта, която председателства този месец Съвета за сигурност, предаде Франс прес.

Иран призова Съединените щати "да стоят настрана". "Това е конфликт между Иран и бандитския израелски режим, от който Съединените щати ТРЯБВА ДА СТОЯТ НАСТРАНА!", заяви в "Екс" иранското постоянно представителство. "Извършени въз основа на член 51 от Устава на ООН, отнасящ се до легитимната самоотбрана, военните действия са в отговор на агресията на ционисткия режим срещу нашия дипломатически комплекс в Дамаск", се казва в публикацията.

"Случаят може да се смята за приключен. Ако обаче израелският режим допусне нова грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-строг", предупреди дипломатическото представителство.

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш заяви, че "осъжда категорично силната ескалация" и призова за "незабавно спиране на военните действия".

     

#израел #поиска #извънредно #заседание #съвета #сигурност #оон #осъдена #атаката #иран

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете