Италиански фермер е заплашван от обвинения за убийство заради смъртта на мигрант-работник

Италиански фермер е заплашван от обвинения за убийство заради смъртта на мигрант-работник

3 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Италиански фермер е заплашван от обвинения за убийство заради смъртта на мигрант-работник

Управител на ферма в Италия може да бъде обвинен за убийство, след като индийски работник, участвал в събирането на реколтата, е бил оставен да умре от кръвозагуба след инцидент, съобщи ДПА.

Според официалните изявления разследващите искат да съдят 38-годишния италианец за предумишлено убийство след ареста му през миналия месец.

Починалият 31-годишен индиец се е заклещил в земеделска машина, която e откъснала дясната му ръка и смазала краката му, докато е работил на полето, южно от Рим.

Предполага се, че фермерът го е откарал до дома си и го е оставил да лежи там с откъснатата ръка, поставена до него в касетка за плодове. Индиецът по-късно умрял от кръвозагуба, е установила аутопсията. Патолозите са констатирали, че той може би е щял да оцелее, ако някой веднага се е бил погрижил да него.

В заповедта за арест на фермера се говори за „нечовешко поведение, което противоречи на най-основните ценности на солидарността“.

Случаят предизвика силно обществено възмущение, частично заради широко критикуваните лоши работни условия в земеделския сектор на Италия.

Приблизително 230 хил. души са незаконно наети в държавата членка на Европейския съюз, включително много мигранти от страни като Индия и Пакистан, които работят срещу много ниски заплати.

Собственикът на фермата и баща на обвинения стовари вината върху „невниманието на работника“ при инцидента.

По-късно се разкри, че през 2019 г. вече е имало разследване срещу бащата на обвинения за нелегално наемане на евтини чуждестранни работници. Съобщава се, че работниците във фермата му са печелили месечно по по-малко от 200 евро. Властите също така са разкрили, че санитарните условия на място са били в плачевно състояние.

Използването на евтина чуждестранна работна ръка сега привлече вниманието на редица високопоставени политици в страната.

Десният премиер на Италия Джорджа Мелони обвини работодателя в „отвратително отношение“, докато президентът Серджо Матарела разкритикува „експлоатацията на най-слабите и най-беззащитните“.

#управител #ферма #италия #обвинен #убийство #индийски #работник #участвал #събирането #реколтата

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете