Има различни виждания как страните от Б9 да бъдат ангажирани в подкрепата за Украйна, заяви президентът Румен Радев в Латвия

Има различни виждания как страните от Б9 да бъдат ангажирани в подкрепата за Украйна, заяви президентът Румен Радев в Латвия

11 юни 2024 г. · 11 мин. четене · Споделяне във Facebook


Има различни виждания как страните от Б9 да бъдат ангажирани в подкрепата за Украйна, заяви президентът Румен Радев в Латвия

Има различни виждания как страните от Б9 да бъдат ангажирани в подкрепата за Украйна, заяви президентът Румен Радев в латвийската столица Рига, където пристигна за участие в срещата на върха в рамките на формата с участието на девет държави от Източния фланг на НАТО.

"Това са девет страни на Източния фланг - от Севера до Юга. Така че има различни виждания до каква степен тези страни да бъдат ангажирани в подкрепата за Украйна, за военното решаване на този конфликт - забележете. Затова има различни виждания - нормално е да има различни виждания. Но аз мисля, че трябва да осъзнаваме, че всички искаме час по-скоро международното право да възтържествува. Да, всички искаме Украйна да възстанови своята териториална цялост, Русия да прекрати своята агресия. Пак казвам, че ние трябва да отчитаме реалностите. Защото реалностите са, че Украйна - сама - няма нито материалните, нито финансовите, нито човешките ресурси да постигне тази цел", заяви държавният глава на България.

Той подчерта, че има два пътя за постигане на въпросните цели - "единият е с мирни преговори, а другият е с допълнителни липсващи материални, финансови и човешки ресурси от страните от НАТО". Президентът обърна внимание на факта, че различия в мненията в Б9 се наблюдават от Балтийските републики през Унгария, Словакия и България.

"Вие как виждате решаването на този проблем, постигането на тази цел, което всички искаме да видим? - обърна се Румен Радев към представителите на българските медии в Рига. - Дали това ще стане с цената на включване на допълнителни материални, финансови и човешки ресурси от страните от НАТО, вие съгласни ли сте ние да поемем по този път, който води абсолютно неизвестно къде, с огромен риск за глобалната сигурност?"

Б9, или Букурещката деветка, е регионалният формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността. Във формата участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. Сега в Рига са поканени и Финландия и Швеция, които са представени съответно от президента Александър Стуб и министър-председателя Улф Кристершон.

В Рига отсъстват президентите на две държави от формата Б9, който всъщност обединява страните от Източния фланг на НАТО - на Унгария, Тамаш Шуйок, и на Словакия, където Петер Пелегрини трябва да приеме поста от Зузана Чапутова. Тези две държави са представени от посланиците си в Латвия.

"Тази година тази среща на върха е по-различна от всички предишни. За първи път няма да има обща декларация на всички участници и вие няма да видите моето име под тази декларация. Вместо това ще има заявление на двамата съпредседатели - това са Полша и Румъния, и на домакина Латвия. Защото няма постигнат пълен консенсус по отношение на текста на тази съвместна декларация, най-вече по отношение на различните виждания как да бъде постигнат изход от тази кръвопролитна война", каза президентът Радев.

"България беше през цялото време активен участник в подготвителния процес и координацията на различните позиции. Така например първоначалното предложение на варианта за съвместно изявление, който включваше задължаване на всяка една страна от Б9 за предоставяне на военна помощ, бе променен по мое изрично настояване и в резултат бе приета позицията всяка страна да решава сама, по своя собствена преценка и според своите собствени възможности дали и как да помага на Украйна - дали с военна, с финансова или с хуманитарна помощ. И считам това за голям успех в подкрепа на здравия разум и важна крачка в посока на преместване на фокуса - от търсене решение на тази война на бойното поле, което е свързано с много жертви, много разрушения, безконтролна ескалация и растящ риск за глобалния мир към търсене на решение чрез преговори съобразно устава на ООН", добави Радев.„

"Затова и подкрепяме в това съвместно изявление подготовката за срещата на върха в Швейцария, макар да знаем, че тя ще бъде наистина трудна, с ограничени очаквания. Защото за едни пълноценни преговори за мир трябва да ги има и двете страни. Но това е много важна първа крачка към един бъдещ мирен процес", отбеляза президентът, като визираше насрочената за 15 и 16 юни в Швейцария мирна конференция за Украйна.

"Този форум на Б9 се провежда на фона на продължаващата кръвопролитна война, най-вече на подготовката на срещата на върха във Вашингтон през юли. Отново ще подчертая на тази среща твърдата решимост на страната ни да развива собствен отбранителен капацитет и да допринася за укрепването на отбранителния и възпиращ потенциал на Източния фланг на НАТО", каза още Румен Радев при пристигането си в президентския дворец в Рига.

"Както знаете, страната ни тази година вече достига два процента от брутния вътрешен продукт за разходи за отбрана. Най-сетне парламентът прие изготвената отдавна програма, амбициозна, за модернизация на въоръжените сили и аз очаквам и българската отбранителна индустрия да намери по-широко място в тази програма за модернизация. Също така като президент лично ще настоявам да се създават по-обширни системи, с които да се включат въоръжените сили в единното информационно пространство. Само с общи усилия ние можем да устоим на всякакви предизвикателства и да гарантираме нашата обща сигурност", посочи президентът Радев.

#различни #виждания #страните #бъдат #ангажирани #подкрепата #украйна #заяви #президентът #румен

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете