Икономисти, счетоводители и предприемачи в Румъния протестират срещу промени в данъчното законодателство

Икономисти, счетоводители и предприемачи в Румъния протестират срещу промени в данъчното законодателство

преди 5 дни · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Икономисти, счетоводители и предприемачи в Румъния протестират срещу промени в данъчното законодателство

Икономисти, счетоводители и предприемачи протестират днес на площад "Виктория" в Букурещ пред сградата на правителството с искане за предвидимост на данъчното законодателство, съобщава информационният сайт Зиаре. Демонстрантите обвиняват управляващите, че вземат решения, които не могат да приложат на практика в кратък срок и третират работещите в сферата като укриващи данъци.

Протестиращите свириха с вувузели и издигнаха плакати с надписи като: „Без фискален хаос, искаме нормална система!“, „Истинска дигитализация, а не прекалена бюрокрация!“, „Електронно ДДС, Румъния не те иска!“, „Ясни и коректни закони, без несправедливи мерки!“, „Прозрачност и респект, не само закони без ефект“ и други.

Протестът е организиран от Румънската асоциация на работодателите на счетоводители и се подкрепя от Националната асоциация на туристическите агенции, Федерацията на работодателите в хотелиерството и ресторантьорството в Румъния, Румънската асоциация на работодателите на семейни лекари и Организацията на жените предприемачи.

"Искаме предвидимост, уважение и прилагане на закона за превенция. Потресаващо е това, което се случва в законодателните промени. Ние не можем да вършим работата на държавния контрол и не всички сме данъчни измамници, защото всъщност електронното ДДС беше сигнал за неуважение и липса на доверие на Министерството на финансите към данъкоплатците, които всъщност плащат заплати", заяви пред Аджерпрес Валентина Сайго - икономист, счетоводител и предприемач.

Според нея основните оплаквания са свързани с изпълнението на задълженията, които данъкоплатците имат към държавата, и "изискванията на повече от 60 публични институции, които имат невероятни санкции". По думите на Сайго с електронното ДДС „правителството фактически и законово обвинява нас - счетоводните специалисти и предприемачите, че укриваме данъци“. Тя се оплака и от прекомерна бюрокрация.

Протестиращите са поканени на разговори в правителството и в министерството на финансите.

#икономисти #счетоводители #предприемачи #протестират #днес #площад #виктория #букурещ #пред #сградата

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете