Хусите обявиха, че са атакували няколко кораба край Йемен

Хусите обявиха, че са атакували няколко кораба край Йемен

30 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Хусите обявиха, че са атакували няколко кораба край Йемен

Хусите обявиха, че са атакували край бреговете на Йемен няколко кораба, предаде Франс прес.

Нападенията са в отговор на израелската военна операция в град Рафах в най-южната част на ивицата Газа, каза свързаната с Иран групировка.

Сред атакуваните плавателни съдове е корабът за насипни товари "Лаакс" (Laax). Собственост на гръцка компания и плаващ под флага на Маршаловите острови, той е бил улучен завчера от три ракети, съобщиха въоръжените сили на САЩ.

Корабът е понесъл щети, но е продължил по пътя си.

Хусите започнаха да атакуват кораби в стратегическия район, през който минава 12 процента от световната търговия, както твърдят, в отговор на военната операция, която Израел предприе в ивицата Газа след нападението, извършено от палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври, отбелязва АФП. През декември Съединените щати, близък израелски съюзник, създадоха международни сили за защита на корабоплаването в Червено море, а на следващия месец започнаха заедно с Великобритания да нанасят удари по цели на свързаната с Иран групировка, която контролира големи части от Йемен. Това обаче не спря хусите, които продължават да атакуват плавателни съдове.

 

#хусите #обявиха #атакували #край #бреговете #йемен #кораба #предаде #франс #прес

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете