Хиляди израелци участваха в демонстрация в Йерусалим с искане за освобождаване на заложниците, държани в Газа

Хиляди израелци участваха в демонстрация в Йерусалим с искане за освобождаване на заложниците, държани в Газа

8 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Хиляди израелци участваха в демонстрация в Йерусалим с искане за освобождаване на заложниците, държани в Газа

Хиляди демонстранти се събраха в неделя в Йерусалим с искане за освобождаване на около 130 заложници, които все още са в Газа след нападението на „Хамас“ на израелска територия преди точно шест месеца, съобщи Ройтерс.

При атаката бяха убити около 1200 души, а 253 бяха взети за заложници, включително деца, възрастни хора, цивилни и войници. Около половината от тях бяха освободени като част от краткосрочно споразумение за примирие в края на ноември.

Разговорите за ново примирие, което би включвало освобождаването на още десетки заложници, бяха подновени в Египет в неделя.

Семействата на някои от заложниците са обезпокоени, защото предишните кръгове на преговорите не дадоха резултат, а заложници вече починаха в плен.

Макар че родители на заложници призоваха на неделната демонстрация премиера Бенямин Нетаняху да направи повече за връщането на близките им, ораторите на митинга се придържаха към аполитични послания и се фокусираха върху болката си и върху нуждата от бързо завръщане на любимите им хора в домовете им.

Според социологическо проучване, разпространено в неделя от израелската телевизия N12 News, 56 процента от запитаните казват, че правителството не прави достатъчно за връщането на заложниците, а 39 процента са на обратното мнение.

През последните седмици протестите срещу правителството на Нетаняху се засилиха, а някои критици го обвиняват, че умишлено бави постигането на споразумение.

Някои от демонстрациите, организирани от групите, които поведоха масовите протести през 2023 г., настояват за произвеждането на нови избори. Социологически проучвания, проведени след нападението на „Хамас“ на 7 октомври, показват, че на избори Нетаняху би бил победен от центристите.

#хиляди #демонстранти #събраха #йерусалим #искане #освобождаване #130 #заложници #все #още

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете