Гости от Турция и от чужбина се събраха в Одрин за пролетните празници в града

Гости от Турция и от чужбина се събраха в Одрин за пролетните празници в града

6 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Гости от Турция и от чужбина се събраха в Одрин за пролетните празници в града

Какава и Хъдреллез са сред най-живописните и колоритни празници, посветени на пролетта, които се празнуват в пограничните области Одрин и Къркларели в Западна Турция на 5 и 6 май.

В Одрин празникът започна вчера с шествие, в което десетки участници с фолклорни костюми дефилираха през целия град. Музиканти с тъпани  и зурни и танцови състави от различни области на Турция подсилваха празничната атмосфера.

Кулминацията на празника бе запалването на огъня Какава, което се състоя вчера на стадиона за мазните борби в местността Сарайичи.

Огънят Какава символизира благодатта и благоденствието. „Нека запалването на този огън да донесе мир, здраве и спокойствие на нашия народ и на всички хора по света. Пожелавам да се сбъднат всичките ви пожелания, празникът да донесе добрини на целия свят“, заяви валията на Одрин Юнус Сезер при запалването на огъня, цитиран от НТВ.

Много от присъстващите, жени, мъже, младежи и деца,  се включиха в прескачането на огъня, което е най-интересната и най-весела част на традицията.

Танците, песните, веселието с ритмите на ромската музика продължиха на стадиона и в града през цялата нощ.

Според местната традиция на следния ден, 6 май, хората отиват на брега на река Тунджа, където отправят пожеланията си. Съществува поверие, че пожеланията на този ден се сбъдват.

“Както всяка година и тези дни Одрин прелива от туристи от страната и чужбина, които са тук за участие в пролетните празници на нашия град. От България пристигнаха  много хора, на групи с автобуси и поотделно, за да прекарат тези дни, които са празнични и в България. Освен че участват в прескачането на огъня, те посещават и двете български православни църкви, „Свети Георги“ и „“,запалват свещи, помолват се за здраве и благополучие, мнозина посещават и джамията Селимие, която е символът на Одрин“, разказа екскурзоводката Меляхат Гюлмез.

Стотици хора от различни краища на Турция - от Истанбул, Измир, Ескишехир - също са пристигнали в града специално за празниците, информираха от градската управа. 

Какава-Хъдреллез са най-старите масови празници в Западна Турция. Те са включени в списъка на нематериалното световно наследство на ЮНЕСКО.

Какава се смята за празник на ромите, а Хъдреллез съвпада с християнския Гергьовден. 

Според преданието Какава и Хъдреллез водят началото си от разказа за двамата братя - Хъдър и Иляз, прочули се като покровители на хората, животните и реколтата. Братята пътували много в различни краища, но всяка година на 6 май се събирали на богата трапеза и разказвали кой какви добри дела е направил през годината. 6 Май се приема за празник на пролетта, която е предвестник на плодородното лято.

В Истанбул в много райони на мегаполиса снощи също се състояха веселия с музика, танци и прескачане на огньове. 

#какава #хъдреллез #сред #найживописните #колоритни #празници #посветени #пролетта #празнуват #пограничните

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете