Гордана Силяновска участва на Конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин

Гордана Силяновска участва на Конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин

11 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Гордана Силяновска участва на Конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която участва в Конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин, е заявила, че е необходим нов тип план Маршал за разрушената Украйна, както след Втората световна война планът Маршал е бил израз на солидарност към Европа.

„Според президента (на Република Северна Македония) е необходимо да се инвестира не само в пътна и енергийна инфраструктура, но и в човешка, образователна, социална и нормативна инфраструктура”, се казва в съобщението от кабинета на Гордана Силяновска, в което са изброени държавни и правителствени ръководители, присъстващи на конференцията под домакинството на германският канцлер Олаф Шолц и президентa на Украйна Володимир Зеленски. В основния панел, на който Силяновска е говорила, са присъствали президентите и премиерите на Нидерландия, Норвегия, Финландия, Литва, Молдова, Естония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Грузия, се уточнява в съобщението. 

Конференцията е продължение на поредицата от ежегодни събития, посветени на бързото възстановяване и дългосрочно възстановяване на Украйна след началото на руската военна агресия. Основна цел на събитието е да се осигури продължаваща международна подкрепа за реформата и модернизацията на Украйна.

#президентът #република #северна #македония #гордана #силяновска #участва #конференцията #възстановяване #украйна

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете