Гласоподавателите в Панама избират днес нов президент

Гласоподавателите в Панама избират днес нов президент

5 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Гласоподавателите в Панама избират днес нов президент

Избирателите в Панама отиват днес до урните, за да изберат нов президент. Опозиционният лидер Хосе Мулино е смятан за фаворит, предаде ДПА.

Мулино, който е близък довереник на изпадналия в немилост бивш държавен глава Рикардо Мартинели, иска да прекрати незаконната миграция през Дариенската джунгла в южната част на централноамериканската страна към Съединените щати.

Около 3 милиона души имат право на глас. Изборите се произвеждат и за общо 71 места в парламента и 800 местни служби.

Конституцията на Панама забранява прякото преизбиране на действащия президент.

Сред осемте кандидати за президентския пост са Хосе Габриел Карисо от управляващата Революционно-демократическа партия, бившият президент Мартин Торихос, бившият консул във Вашингтон Рикардо Ломбана и бившият министър по въпросите на Панамския канал Ромуло Ру.

Победителят ще бъде определен с обикновено мнозинство в един тур и ще встъпи в длъжност като държавен глава и министър-председател на 1 юли.

Шестдесет и четири годишният Мулино, бивш министър на вътрешните работи, сигурността и правосъдието, бе номиниран като кандидат за заместник на десния популист Мартинели.

Самият Мартинели беше изключен от надпреварата, след като беше осъден за пране на пари и осъден на повече от 10 години затвор. Никарагуа му предостави убежище и от март насам той се намира в никарагуанското посолство в Панама.

В петък Върховният съд на Панама отхвърли жалба, според която последвалото назначаване на Мулино е нарушило конституцията, отбелязва ДПА.

 

 

 

#избирателите #панама #отиват #днес #урните #изберат #нов #президент #опозиционният #лидер

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете